Haberler

Airbus, Eurodrone için sözleşme imzalanmasını bekliyor

Avrupa’nın ortak İnsansız Hava Aracı (İHA) Projesi Eurodrone için ana yüklenici Airbus ülkeler arasında yapılacak anlaşmayı bekliyor.

Airbus’ın askeri kanadının sanal medya brifinginde konuşan konuşan Eurodrone baş mühendisi Daniela Lohwasser, dört ortak ülkenin tümü inceleme süreçlerini tamamladıktan sonra önümüzdeki “birkaç ay” içinde bir anlaşma imzalanabileceğini söyledi.

Gelişmeler hakkında bilgi veren Lohwasser, “Almanya, İtalya ve Fransa’dan yeşil ışık aldık. Şu anda İspanya’yı bekliyoruz. Bir kaç ay içinde tam sözleşmenin imzalanmasını bekliyoruz” dedi.

Halen proje ortakları arasında Almanya ve İspanya’yı temsil eden Airbus’ın yanı sıra Fransa’dan Dassault Aviation ve İtalya’dan Leonardo bulunuyor.

Anlaşma tamamlandıktan sonra 18 ay sonra bir ön tasarım incelemesinin gerçekleşmesi ve 2027’de de ilk uçuşun yapılması hedefleniyor. Proje ile ilgili henüz motor seçimi de açıklanmadı. “Neden çift motorlu” sorusuna ise Lohwasser, Eurodrone’un çift motorun ön maliyetin daha yüksek olacağını, ancak daha az bakım gerekeceğini ve dolayısıyla yaşam döngüsü maliyetlerinin daha düşük olacağını, bu konuda örneklerin hızla arttığını kaydetti.

7 bin kişiye iş

Eurodrone programının ortak ülkelerinde 7.000’den fazla iş yaratması bekleniyor. Lohwasser, İspanya ve Almanya’da Airbus’ın proje için özel olarak 1000’den fazla yeni işçi çalıştırmayı planladığını söyledi.

Orta irtifa, uzun ömürlü (MALE) drone, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’nın kilit ortaklarını içeriyor, ancak Airbus resmi bir sözleşme imzalandıktan sonra daha fazla ülkenin katılmasını bekliyor.

Mevcut dört ortak, Lohwasser’a göre, biri havada, biri bakımda ve biri her zaman kalkışa hazır olacak şekilde kesintisiz operasyon sağlamak için her biri iki yer istasyonu ve üç uçak içeren 20 sistem sipariş etti. Almanya yedi sistem seçerken, İtalya beş sistem taahhüt etti ve İspanya ve Fransa’nın her biri dört sistem satın alacak.

Airbus Almanya, ana yüklenici olarak hizmet veriyor ve iniş takımı ve yer kontrol istasyonları ile Dassault Aviation, güvenli uçuş ve iniş sistemi, görev iletişimi, hava merkezi bakım sistemi ile yer ve mobil merkezi bakım sistemlerinin geliştirilmesinden sorumlu. Son olarak Leonardo, kanadın yanı sıra havadaki elektrik ve çevre kontrol sistemini, havadaki görev sistemini ve havadaki silah sistemini tasarlayacak ve üretecek.

Airbus’ın geçen yıl yaptığı duyuruya göre, son montaj Almanya’nın Manching kentinde yapılacak.

Program ve motor sözleşmeleri henüz resmileştirilmemiş olsa da, Airbus erken tasarımlar geliştirmek için hızla hareket etti. Lohwasser, Eurodrone’un yaklaşık bir A320 uçağı boyutunda olacağını söylendi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu