Savunma

GE F-35 alternatif motor için ikinci aşama testlere başladı

General Electric (GE), F-35 için geliştirilen alternatif motor için yapılan testlerin ikinci aşamasına geçti. ABD Hava Kuvvetleri ile ortak süren testlerde GE ekibi, 25 Mart’ta Arnold Mühendislik Geliştirme Kompleksi’nde (AEDC) XA100 uyarlamalı çevrim motorunun ikinci aşama testini başlattı. GE motorunda yakıt sarfiyatı yüzde 10 artırılırken verimlilik hedefi ise yüzde 25.

Çalışmalar hakkında bilgi veren GE Gelişmiş Savaş Motorları Genel Müdürü David Tweedie, “F-35’in geleceğini temsil ettiğine inandığımız bu motor sistemini burada test etmeye ve olgunlaşmaya devam etmekten heyecan duyuyoruz. Bugüne kadar yaptığımız testler, XA100’ün dönüşüm kapasitesini doğruladı ve 2. Aşama testinden elde edilen performans verilerini görmek için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

GE, bu XA100 test motorunun 1. aşama testini Kasım 2021’de Ohio, Evendale’de tamamladı. Aşama 2 testi tamamen Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait AEDC’de gerçekleştirilecek. Testler sonrasında GE bu teknolojiyi tam ölçekli geliştirmeye geçiş için hazır olduğunu ABD Hava Kuvvetleri’ne bildirecek.

Hem F-35A hem de F-35C’de kullanılacak

GE’nin XA100’ü, Ağustos 2021’de ikinci motorunda testlere başlamadan önce Aralık 2020’de dünyanın ilk uçuş ağırlıklı, üç akışlı uyarlanabilir çevrim motoru oldu. Bu motor, herhangi bir yapısal bir modifikasyon gerçekleştirilmeden hem Hava Kuvvetleri modeli odlan F-35A hem de Donanma modeli olan F-35C’de kullanılacak.

Motor düşük yakıt sarfiyatı ile F-35’in menzilini uzatırken yeni nesil teknolojiler bakım maliyetleri de aşağıya çekecek.

Üç önemli yenilik

XA100, muharebe tahrik performansında nesiller boyu değişiklik sağlamak için üç önemli yeniliği bir araya getiriyor:

Hem maksimum güç için yüksek itme modunda motor optimum yakıt tasarrufu sağlıyor

Termal yönetim ile motor ısısı aşağıya çekiliyor.

Seramik matrisli kompozitler (CMC), polimer matrisli kompozitler (PMC) ve eklemeli imalat dahil olmak üzere gelişmiş bileşen teknolojilerinin kapsamlı kullanımı motorun itiş gücünü yüzde 10 artırırken verimliliği de yüzde 25 yükseltecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu