Havalimanları

Avrupa hava sahasında rötar krizi

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Avrupa Hava Sahası’nda yaşanan rötardan yakındı. Ekşi, THY’nin yaptığı rötarların önemli bölümünün Avrupa’dan kaynaklandığına dikkat çekti. THY seferlerinin yaklaşık %50’si Avrupa ülkelerinden yapıldığı için domino taşı etkisi ile tüm operasyonda sorun yaşanıyor.

Geçen yaz, Avrupa havacılıkta ciddi bir rötar krizi ile karşılaşmıştı. Özellikle yer hizmetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle her 100 uçuşun 37’sinde rötar yaşandı. En son normal yolcu verilerinin alındığı 2019 yaz sezonunda bu rakam yüzde 27’ye kadar çıkmıştı.

Avrupa’da kriz sürüyor

Kriz bu yaz döneminde de devam ediyor. Sendikalarla henüz anlaşmaların tamamlanmaması ve bir çok ülkedeki grevler, rötarların artacağının önemli bir işareti. Yer hizmetleri gibi meşakkatli ama ne yazık ki dünyanın her yerinde olduğu gibi yeterli ücretin ödenmemesi operasyonda personel sıkıntısına yol açıyor. Hatta bir dönem Almanya Türkiye’den yer hizmetleri çalışanı almak istemiş ancak beklenen düzeyde başvuru dil, tecrübe ve çalışma döneminin çok kısa olması nedeniyle alınamamıştı.

Eurocontrol raporu

Avrupa hava sahasını yöneten Eurocontrol, 7 Temmuz’da Avrupa Hava Sahası ile ilgili bir rapor hazırlamıştı. Grevler bu hafta sonu İtalya, Belçika’yı bu hafta sonu etkiledi. İngiltere’de ise Londra Gatwick’te 28 Temmuz-1 Ağustos ve 4-8 Ağustos tarihleri arasında grev yapılacak.

Fransa’da ise emeklilik yaşanın aşağıya çekilmesi nedeniyle sürekli hava trafik kontrolörlerinin grevi var. Portekiz ve İspanya’da da grevler var.

Bilal Ekşi’den rötar mesajı

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, yaşanan rötar ile ilgili şu açıklamada bulundu:

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu