Hava Kuvvetleri

ANKA’yı vuran Amerikan F-16’sı Ürdün’den havalandı

Dün Suriye’nin kuzeyinde terör örgütüne karşı yapılan operasyonda Türkiye’ye ait ANKA-S tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçağı tarafından düşürülmüştü. Amerikan F-16’sının Ürdün’den havalandığı Amerikan kaynaklarınca ortaya atıldı.

Dünkü gelişmede önce iddialar Amerikan uçağının Adana İncirlik Hava Üssü’nden kalktığı iddiaları Türk kamuoyunun tepkisi ile karşılaşmıştı.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri kaynakları, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait İncirlik Hava Üssü’nde ABD’ye ait sadece tanker uçak ve nakliye uçaklarının bulunduğuna dikkat çekmişti.

Dünkü olayda, bölücü terör örgütüne operasyon yapan MİT’e ait ANKA-S ABD birliğine yaklaşmış ve yaklaşık 1 kilometre yakınında teröristlere atış gerçekleştirmişti.

ABD bu gelişme üzerine askerlerini sığınaklara yönlendirmiş, SİHA operasyonu devam edince de bölgeye gönderilen F-16 uçağı ateşlediği hava hava füzesi ile ANKA-S’i düşürmüştü.

Ürdün’deki ABD üssü

Halen Ürdün’deki en büyük ABD üssü Muwaffaq Salti Hava Üssü. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılan meydan, 1970’lerin sonunda Ürdün Hava Kuvvetleri tarafından yeniden aktif edildi. F-5 tipi savaş uçakları bu üste görev yapmaya başladı.

Tolga Özbek gelişmeleri anlattı

ABD, daha sonra bölgedeki savaş uçağı ağırlığını İncirlik’ten Ürdün’e kaydırma kararı alınca 2019’da 143 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

Hava üssünde nakliye ve özel harekat uça-helikopterleri için apron ve tesisler inşa edildi. Yeni hava trafik kontrol kulesi de yapıldı.

Halen üste ABD Hava Kuvvetleri’nin F-16 uçaklarının yanı sıra Ürdün Hava Kuvvetleri’nin de 3 F-16 filosu bulunuyor.

 

 

 

ABD’ye ait bir savaş uçağının Suriye’de bir Türk silahlı insansız hava aracını (SİHA) vurmasının yankıları sürüyor. SİHA’yu vuran F-16’nın Ürdün’den havalandığı iddia edildi.

Al Monitor’den Amberin Zaman ve Jared Szuba’nın haberine göre; ABD’ye ait bir F-16, uzaklaşması için yapılan çok sayıda çağrının ardından silahlı İHA’yı düşürdü. Al Monitor haberine göre; İlk değerlendirme, bunun askeri bir insansız hava aracı olmadığı, muhtemelen MİT’e ait olduğu yönündeydi. Al Monitor’e konuşan ABD’li yetkili hedefin ABD personeli olmadığını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu