Haberler

Ruslara ‘vize’ için yeni formül

Avrupa Birliği, kendi içinde Rusya vatandaşlarına vize konusunda artan tartışmalarda bir “orta yol” bulmaya çalışıyor.

Avrupa Birliği, kendi içinde Rusya vatandaşlarına vize konusunda artan tartışmalarda bir “orta yol” bulmaya çalışıyor. Bazı ülkelerin “Ruslara Schengen vizesini tamamen durdurma” taleplerini aşırı bulan Almanya dahil pek çok ülke, konuyu yeni bir öneriyle masaya yatırıyor.

‘Ruslara vize maliyetini ikiye katlama’ önerisi gündemde

Buna göre, Ruslar için vize maliyetini ikiye katlama ihtimali gündemde. Öneri genel kabul görürse, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Rusların daha fazla belge toplaması, daha uzun süre beklemesi ve artan vize ücreti ödemesi gerekecek.

Bloomberg’e göre, AB liderleri Rus vatandaşlarının girişini tamamen yasaklamak yerine böyle bir uzlaşma önerisini tartışacaklar.

Önümüzdeki hafta Prag’da yapılacak tartışma fikri, AB’de dönem başkanlığı yapan Çek Cumhuriyeti tarafından ortaya atıldı. Teklif kabul edilirse, Ruslar yine kısa süreli turist vizesine başvurabilecekler. Ancak işlem süresi artacak, daha fazla bürokrasi olacak ve fiyat 35 eurodan 80 euroya çıkacak.

AB ülkeleri hala bu konuda bir fikir birliğine varamadı. Bloomberg kaynakları, vize kolaylaştırma anlaşmasının kaldırılmasının ilk adım olduğunu söylüyor, ancak bazı ülkeler daha sert önlemler istiyor. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis AB’nin geneli bir yasak kararı almazsa, Estonya, Letonya, Litvanya, Finlandiya ve Polonya’nın “bölgesel bir çözüm” kabul edebileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu