Havayolları

Onur Air’de uçtu, kargo uçağı oldu

Bir dönem Onur Havayolları filosunda uçan TC-OBJ tescilli Airbus A321, yeni hayatına kargo uçağı olarak merhaba dedi. Onur Air filosundan çıktıktan sonra Almanya’da EFW ve ST Engineering şirketinin ortak çalışmasıyla uçak kargoya taşıyacak şekilde modifiye edildi.

Gövdenin soma tarafına kargo için kapı takılan uçağın kabini de paletlerin taşınabileceği şekilde düzenlendi. 22 Ocak’ta yapılan ilk uçuşun ardından A321 Avrupalı otorite EASA tarafından sertifiye edildi. Uçak boyama ve bakım işlemlerinin ardından ilk kullanıcı olan Vallair’e teslim edilecek.

A321 yolcu uçakları kargoya çevrildiğinde 27,9 ton yükü 4 bin 255 kilometre menzile taşıyabiliyor. Kabinde 14, gövde altında da konteynerler için 10 adet yer bulunuyor.

BOEING 757’LERİN YERİNİ ALACAK

Daha düşük operasyon maliyetleri ile yolcudan kargoya dönüştürülen A321’ler, Boeing 757’lerin yerini almaya başlayacak. Yakın kapasitelere sahip uçaklar için ciddi bir talep de oluşmaya başladı. Airbus’ın araştırmasına göre önümüzdeki 20 yıl için tek koridorlu yaklaşık bin uçağın kargo modeline dönüştürülmesi bekleniyor.

İMALAT NUMARASI 835

Airbus üretim hattından 1998’de 835 imalat numarası ile çıkan uçak, British Midland, Air 2000, bmi gibi şirketlerde uçtuktan sonra 2011’de Onur Air’e gelerek TC-OBJ tescili almıştı. 2018’de Onur Air filosundan çıkan uçak A321 kargo değişim programı içinde satın alınmıştı.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu