Savunma

Bell ve Sierra Nevada HSVTOL dikine kalkış konsepti için ortak çalışacak

ABD’nin en büyük helikopter imalatçılarından Bell şirketi, Yüksek Hızlı Dikey Kalkış ve İniş (HSVTOL) konsepti için Fatih ve Eren Özmen’in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) ile çalışacağını açıkladı. Yapılan anlaşma ile SNC, HSVTOL için tasarlanacak farklı modellere görev sistemlerinin tasarımını yapıp geliştirilmesinde destek sağlayacak.

Uzun yıllardır helikopter gibi dikine kalkış-iniş ve havada uçak gibi hızlı gitmeyi sağlayan ‘tiltrotor’ konsepti üzerinde çalışan Bell, V-22 sistemini ABD Donama, Deniz Piyadeleri ve Hava Kuvvetleri’ne teslim etmişti. Ayrıca V-22’nin ihracatını da Japonya’ya yapmıştı.

Bell şirketi HSVTOL konsepti ile dikine iniş ve kalkışın yanı sıra seyir sırasında 400 knot yani yaklaşık saatte 740 kilometre hıza çıkabilmeyi hedefliyor. Tasarım, V-22’ler gibi arama-kurtarma, kargo taşıma, ISR gibi sinyal istihbaratı başta olmak üzere farklı görevlerde kullanılması hedefleniyor.

Bu görevlerin yerine getirilmesi için en az 3 farklı modelin geliştirilmesi planlanıyor. Konseptler arasında hem pilotlu hem de pilotsuz tasarımlar da yer alacak. Yüksek hız için modellere ek jet motorun takılması, seyir sırasında pervanelerin katlanması gibi konseptlerin de hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Bell, HSVTOL konseptinde insanlı ve insansız farklı modelleri geliştirmeyi hedefliyor.

HSVTOL tiyi hava araçlarının ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Özel Kuvvetleri’nin envanterine girmesi planlanıyor.

İnsansız da uçabilecek

Bell’in üzerinde durduğu bir başka önemli konu da HSVTOL konseptinin insansız uçuşa da uygun olması. Pilotlu veya pilotsuz görev yapabilecek sistem için Bell özellikle SNC ile çalışmayı hedefliyor. 

Endüstri lideri ekip kuruluyor

Bu konuda açıklama yapan Bell’in yeni nesil sistem geliştirme projelerinden sorumlu başkan yardımcısı olan Jason Hurst, “Teknik olgunluğu ilerletmek ve HSVTOL kabiliyetini sahaya daha erken ulaştırmak amacıyla Bell, endüstri lideri ortaklardan oluşan bir ekip kuruyor. SNC’nin gemide olmasından heyecan duyuyoruz” dedi. 

Bu yılın önemine de dikkat çeken Jason Hurst, ”2022’de Bell’in HSVTOL teknoloji geliştirmesinde önemli ilerleme kaydettik ve bu ilerlemeyi önümüzdeki yıl göstermeyi dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.

Vizyoner tasarım

SNC’de stratejik program iş geliştirme başkan yardımcısı Derek Hess, “SNC, Bell’in HSVTOL geliştirme ekibine katılmaktan mutluluk duyuyor ve Bell’in vizyoner tasarımlar için talep ettiği vizyoner görev sistemlerini sunmak için şimdiden çok çalışıyoruz”

Halen Bell’in yer aldığı bir başka konsept ise FARA olarak da adlandırılan Gelecek Nesil Saldırı Keşif Hava Aracı İhalesi. Bell, bu konuda biraz daha tutucu bir tasarım olan Bell 360 Invictus’u öneriyor. SNC bu projede ek görev sistemleri konusunda Bell’e destek veriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu