Savunma

Northrop Grumman’dan Ergün Kırlıkovalı’ya F-35 ödülü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli 100 bine yakın çalışanı bulunan ve 30 Milyar Doları aşan yıllık geliriyle dünyanın sayılı savunma firmalarından Northrop Grumman, F-35’lerin stealth özelliğine geliştirdiği kaplamalar ile önemli katkıda bulunan Türk mühendisi Ergün Kırlıkovalı’ya ‘mükemmeliyet ödülü’ verdi.

ABD’ye 45 yıl önce gelen Ergün Kırlıkovalı Amerikan Deniz ve Hava Kuvvetlerinde kullanılan özel malzemelerin tek üreticisi Türk mühendis olarak tarihe geçmiş biri. 

Çelik kadar güçlü ve polimer kadar esneyebilen bir kaplama üreten Kırlıkovalı’nın dünyada rakibi yok.

Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdi

Kırlıkova ile geçen yıl Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar‘ın sorularını yanıtlamıştı. Boğaziçi Üniversitesi’nde Kimya Lisans ve ardından Manchester Üniversitesi’nde Polimer Bilimi Yüksek Lisans yaptıktan sonra askerliğini Deniz Kuvvetlerinde yaptı. 

İstanbul’da belli bir iş tecrübesi edindikten sonra 1978’de ABD’ye geldi. Önce San Francisco’da büyük bir firmada ürün geliştirme kimyageri olarak, daha sonra havacılık ve uzay firmasında, uçakların uçakların yapımında metal yerine kullanılan polimer bazlı malzemeler geliştirmek üzere laboratuvarlarda AR-GE çalışmalarını yürütmek üzere çalıştı.

Korozyon için özel malzemeler

Kırlıkovalı, korozyon alanında ABD Deniz Kuvvetleri için özel bakım-tutum-onarım malzemeleri geliştiriyor. Yaptığı bu yeni buluş ile Pentagon’a tek tedarikçi olan şirket Kırlıkovalı’nın çalıştığı şirket. 

Kırlıkovalı, kazandığı birikim ile kendi şirketini Kaliforniya’da kurdu. 1990’da uçaklarda görünmezlik sağlayan kaplama malzemelerini B-2 için tasarlıyor ve tüm testleri başarı ile geçip rakiplerini geride bırakınca 1998 senesinde Pentagon’un yeni tek tedarikçisi olmayı başarıyor.

F-35’teki Türk izleri

Başarılı Türk mühendisin bu başarısı F-35 programını yöneten lider kadro tarafından da dikkat çekti ve Kırlıkovalı’nın şirketi, görünmezlik sağlayan kaplamaları tasarlama ihalesine davet edildi.

Gece gündüz çalışarak, bu fırsatı çok iyi kullanan ve 2004 senesinde tasarımını bitiren formül ile üç senelik çok zorlu ve yeni bir test sürecinden geçtiler.

2007 yılında ise şartnamelere yine tek tedarikçi olarak girmeyi başardılar. Yani, Türkiye her ne kadar F-35 programından çıkarılsa da, bir Türk mühendisin ürünü hala F-35 üretiminde kullanılmaya devam ediyor.

Türk-Amerikan toplumunun sevilen isimlerinden

Türk-Amerikan toplumunun sevilen ismi olan Ergün Kırlıkovalı, Türkiye’nin milli konuları ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerine çok önemli çalışmalara imza atmış biri. 

Kaliforniya’daki Ermeni diasporasının 1 numaralı hedefinde olan Kırlıkovalı, Washington,DC merkezli Türk Amerikan Dernekleri Assemblesi Başkanlık görevi dışında, sosyal, kültürel, eğitim alanlarında Türk toplumuna büyük hizmetleri olmuş biri.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu