Hava Kuvvetleri

KAAN ikinci test uçuşunda 230 knot hıza, 10 bin feet irtifaya çıktı

KAAN ikinci test uçuşunu bugün Ankara’da gerçekleştirdi. Uçuş sırasında 230 knot hıza yükselen uçak, 10 bin feet irtifaya ulaştı. Test Pilotu Gökhan Bayrakoğlu’nun katıldığı uçuşu Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün takip etti. Uçak yeni boyaması ile dikkat çekti.

SSB Başkanı Görgün, uçuş için “Tarihin içinde tarihi bir an daha… Bu tarihi ana hep birlikte şahitlik edebildiğimiz için şükran doluyum” dedi.

İkinci uçuş yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığının muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Millî Muharip Uçak KAAN Projesi kapsamında, ikinci uçuş başarıyla gerçekleştirildi.

İkinci MMU KAAN test uçuşunu Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ MMU’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Zengin ile birlikte izledi.

Gerçekleşen ikinci uçuş sonrası Test Pilotları ve Proje Ekibi ile bir araya gelen Görgün, açıklamasında şunları ifade etti:

Evet heyecanlıyız, aynı zamanda gururluyuz. Türk havacılık tarihinin Türk savunma tarihinin önemli günlerinden bir tanesine daha şahitlik ettik. İnsanlı savaş uçağımız bugün ikinci uçuşunu yaptı, ilk uçuşunu 21 Şubat‘ta tamamlamıştı. İlk uçuşta uçuş öncesi planlanan uçuşu başarıyla gerçekleştirmişti. Bugün yine o ilk uçuş sonrası elde edilen veriler değerlendirildikten, analiz edildikten sonra ikinci uçuş hazırlıkları tamamlandı ve bu sabah da ikinci uçuşumuzu gerçekleştirdik.

Yine ilk uçuş gibi çok başarılı bir uçuş oldu. Bu uçuşta da alınan veriler tüm ekip tarafından değerlendirilecek ve sonraki uçuşlar için hazırlıklar devam edecek. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum, emeği geçen tüm çalışanlarımıza mühendislerimize, pilotlarımıza, test pilotlarımıza teşekkür ediyoruz, milletimize hayırlı uğurlu olsun.

Tabi herkes inanılmaz bir heyecan içindeydi sabahın ilk saatlerinde itibaren, bu uçuşun gerçekleşmesi için herkes bir taraftan dua ediyor, bir taraftan umutla o ilk kalkışı ve inişi bekliyordu. Çok şükür güzel bir atmosfer vardı, tüm çalışanlar tüm emek verenler burada olmaya gayret gösterdiler, hep beraber bu anı yaşadık, hayırlı, uğurlu olsun diyorum.”

KAAN, Yeni Boyalı Hali ile İlk Uçuşunu Yaptı

Yüksek manevra, düşük radar görünürlüğü, geliştirilmeye açık aviyonik mimari, artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme, birlikte çalışabilme gibi 5. Nesil Savaş Uçaklarında olan bütün kabiliyetlere sahip olan KAAN‘ın üretim faaliyetlerine Mart 2022’de başlandı.

Mayıs – Kasım 2022 tarihleri arasında komponent montajları tamamlanarak, Kasım 2022’de son montaj hattı devreye alındı.

Aralık 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen yoğun sistem testlerinin devamında, 10 Şubat 2023 tarihinde planlanandan önce hangardan çıkış gerçekleştirilirken, 12 Şubat 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma faaliyeti icra edildi.

17 Mart 2023 tarihinde ise ilk yavaş taksi testleri başarı ile tamamlandı. İlk uçuşa kadar olan dönemde ilk uçuş için gerekli güçlendirme faaliyetleri yürütüldü ve uçuş öncesi testler tamamlandı.Millî Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdi.

Eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek konfigürasyon için, hava aracı ve sistem gereksinimleri tanımlandı, hava ve sistem fonksiyonları belirlendi ve ön tasarım fazı tamamlandı.

230 knot hız, 10 bin feet irtifa

İkinci uçuşunu bugün gerçekleştiren KAAN, 14 dakika havada kalarak, 10.000 feet irtifa ve 230 knot hıza ulaşmayı başardı.

MİLLÎ MUHARİP UÇAK KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Maksimum Seyir Hızı: 1,8 Mach
İrtifa Tavanı: 55.000 ft
Güç Limitleri : +9g/-3,5g
Dahilî Silah Yuvası
perseyir Kabiliyeti
Düşük Radar İzi
Çoklu Görev Profili
Hava-Hava Kabiliyeti
Hava-Kara Kabiliyeti

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu