Powerlbank’ten duman çıktı, yolcular tahliye edildi

Pegasus’un İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gitmek üzere Ankara Esenboğa’da kalkış hazırlığı yapan yolcu uçağında powerbank (taşınabilir şarj cihazları) yangını nedeniyle yolcular tahliye edildi.
Uçağın acil çıkış kapılarında bulunan slide sistemi devreye alınırken yolcular hızlı bir şekilde uçağı terk etti. Alınan bilgiye göre herhangi bir yaralanma olmadı.
Olay yerine havalimanı itfaiyesi ve acil müdahale ekipleri sevk edilirken, ilk belirlemelere göre dumanın kaynağının bir yolcuya ait powerbank olduğu belirlendi.
Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.
Kabin bagajı krizi
Ne yazık ki olay sonrasında bir çok yolcunun çantasını alarak inmeye çalışması da dikkat çekti. Tahliye sırasında yaşanan bu durum, tahliyenin hızını etkiliyor. Koridor veya acil çıkış kapılarının tıkanması ile birlikte yangın gibi saniyelere karşı yapılan tahliyeyi emniyetsiz hale getirebiliyor.
Tolga Özbek tahliyedeki sıkıntıyı anlattı:
Powerbank yangınları

Bir çok yolcunun yanında cep telefonu veya diğer elektronik sistemlerin şarj edilmesi için powerbank’ler bulunuyor. Özellikle uçak içinde çıkan yangınlar ise uçuş emniyetini tehdit ediyor.
Powerbank’ler (taşınabilir şarj cihazları) içindeki lityum iyon bataryalar yüksek enerji yoğunluğuna sahip. Aşırı ısınma, fiziksel hasar, üretim hatası, kısa devre veya kalitesiz şarj cihazı kullanımı durumunda “termal kaçak” (thermal runaway) denilen zincir reaksiyon başlar.
Bu, pilin hızla ısınmasına (900°C’ye kadar), yanıcı gaz salınımına ve yangına yol açar. Yangınlar yoğun duman ve alev üretir, uçak kabininde çok tehlikeli.
Amerikan havacılık otoritesi FAA’in rakamlarına göre son iki yılda ortalama haftada bir olay yaşanıyor.








