Havalimanları

Hatay Havalimanı tartışması: Neden uçaklar boş gidiyor?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yayınlanan NOTAM (Havacılar için bilgi notu) ile bir süredir Hatay Havalimanı’na yapılan uçuşlara yolcu alınmıyor. Boş giden uçak, oradan yolcularını alıp geri dönüyor. Bu durum da yeni bir tartışmayı yanında getirdi.

Seçim öncesi uçuşların durdurulması nedeniyle Hatay’a 14 Mayıs’ta oy kullanmak için dönecek yurttaşlar olumsuz etkilenecek. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir paylaşım yaptı. 

THY Genel Müdürü’nden açıklama

Paylaşımda “Hatay’a 16 Şubat tarihinden itibaren DHMİ’nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) yayımladığı NOTAM (havacıları uçuş ve yer emniyetini etkileyebilecek durumlardan haberdar etmek için yayımlanan bildiri) sebebiyle gidişte yolcu alınmamaktadır. (sadece insani ve kurtarma amaçlı yolcular hariç) Hatay çıkışında ise normal yolcu alınmaktadır. Örneğin 17 Nisan Pazartesi Hatay’dan 7 seferimiz bulunmaktadır” denildi.

Aksüt: Neden uçuş yapılmıyor, bilemiyorum

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen) Başkan Yardımcısı Engin Aksüt, Ekşi’nin açıklamalarını Cumhuriyet’e değerlendirdi:

“Pistin 2 bin 82 metresi kullanılırken 918 metresi hâlâ kullanılamaz durumda. THY Genel Müdürü Ekşi, pistteki olumsuzluklar anlamına gelen “NOTAM” nedeniyle yolcusuz gidiyoruz” açıklaması yapmış ancak depremden sonra kullanılan pistle bugünkü pistin kullanılabilen kısmı aynı ve daha önce de dar gövdeli uçaklar yolculu inip kalkabiliyordu. Neden uçuş yapılamıyor bilemiyorum. Ya yapmak istemiyorlar ya da politik bir neden olabilir. Daha önce yolcu uçabiliyor ise şimdi neden uçamıyor?”

Aksüt, sürece dair soru işaretlerini “NOTAM’ın sonunda DHMİ’nin sadece arama kurtarma ve insani uçuşlara açık olduğu belirtilmiş. O nedenle uçaklar boş gidip dolu dönüyor, piste boş inen uçakla dolu inen uçak arasında ne fark var?” diye dile getirdi.

“Kullanılamaz durumda”

Havalimanının kulesinin de kullanılamaz durumda olduğunu ifade eden Aksüt, “Oraya derme çatma bir kule yapılmış onunla işlem yapmaya çalışıyor. Kule nedeniyle de gecikmeler yaşanabiliyor. Yani orada gerçek anlamda halkın hizmetine açılmış bir havalimanı yok” ifadelerini kullandı.

Fay hattı üzerine pist

Hatay Havalimanı, bölgede 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem ile ağır hasar almıştı. Havalimanı pistinin fay hattı üzerine yapıldığı ortaya çıkmıştı. Pistin hızlı tamiratı bile 2 haftada tamamlanabilmişti.

Bu çalışmaların ardından pist kısıtlı olarak dar koridorlu uçakların kullanımına açılmıştı. (Cumhuriyet)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu