Savunma

İngiltere’den C-17 ve CH-47’lere 550 milyon dolarlık modernizasyon

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, stratejik nakliye gücünü oluşturan 9 adet Boeing imalatı C-17 ve CH-47 Chinook ağır nakliye helikopterlerleri için modernizasyon programı başlattı. C-17’ler için 450 milyon dolar, helikopterler için de 100 milyon dolarlık yazılım yenileme ve modernizasyon gerçekleştirilecek.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, C-17’ler için aviyonik sistem yenileştirmesi yapılacak. Ayrıca pilotlara gece uçuşlarında veya düşük görüş şartlarında daha emniyetli uçuş gerçekleştirilmesini sağlayan Başüstü Göstergesi (HUD) gibi ekipmanlar da C-17’lere takılacak.

Toplam 5,5 yıllık süreçte, bu modifikasyonlar tamamlanarak İngiliz C-17’lerinin standartları ABD Hava Kuvvetleri’ndekilerle aynı hale getirilecek. Kraliyet Hava Kuvvetleri yaklaşık 20 yıldın C-17’leri kullanıyor. Uçaklar en son Afganistan’daki tahliye görevinde kullanılırken performansları ise göz doldurdu.

CHINOOK’LARA IRSS 

İngiltere ayrıca CH-47 Chinook helikopterlerinin Mk 5 ve Mk6 serilerinde kullanılmak üzere kızıl ötesi bastırma sistemleri (IRSS) alınacağını açıkladı. IRSS sayesinde kızılötesi ile hedeflerini vuran füzelerin şaşırtılması planlanıyor.

İngiltere bir yandan C-17 ve CH-47 yenilemesinin yanı sıra C-130J nakliye uçaklarının bir bölümünü satışa çıkarması konusundaki muhalefet ise sürüyor. Bütçe kısıtlamaları nedeniyle böyle bir adım atan İngiltere’nin uçaklar için nasıl bir teklif aldığı ise henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu