Savunma

Paşinyan: 49 askerimiz öldü

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer ve Laçın yönlerinde büyük çaplı provakasyonlar gerçekleştirdiği duyurdu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise çatışmalarda en az 49 Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamalar peş peşe geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Azerbaycan Dışişleri Bakanı kardeşim Jeyhun Bayramov’la Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırındaki Ermeni provokasyonlarını ele aldık. Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı” dedi. Avrupa Birliği ise Azerbaycan- Ermenistan sınırında çatışmaların başlaması üzerine iki ülkeden de ateşkese uymasını istedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sınırda ciddi çatışmalar çıktığını ve can kayıplarının olduğunu bildirdi. Borrell, “Çatışmaların durması ve müzakere masasına dönülmesi gereklidir. Tüm kuvvetler bu gerginlikten önceki pozisyonlarına dönmeli, ateşkese tam olarak uyulmalıdır” dedi.

BAKANLIK: ERMENİSTAN ORDUSU KAYIPLAR VERDİ

Azerbaycan ordusunun bu yönde konuşlandırılan birimlerince, Ermeni silahlı kuvvetlerinin atış noktalarını susturmak ve askeri çatışmanın genişlemesini önlemek için gerekli tedbirler alındığı ve Ermenistan ordusunun kayıplar verdiği ifade edildi.

PAŞİNYAN: EN AZ 49 ASKERİMİZ ÖLDÜ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çatışmalarda en az 49 Ermeni askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ermenistan Parlamentosu’na hitap eden Paşinyan, ölü sayısının artabileceğinin altını çizdi.

Rusya, Ermenistan ile Azerbaycan arasında ateşkes müzakereleri olduğunu duyurdu. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, ‘Bu yıl 13 Eylül’de Moskova saatiyle 09:00’dan ateşkes konusunda Rusya’nın arabuluculuğu sonucunda varılan anlaşmanın eksiksiz olarak yerine getirilmesini bekliyoruz’ denildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Azerbaycan Dışişleri Bakanı kardeşim Jeyhun Bayramov’la Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırındaki Ermeni provokasyonlarını ele aldık. Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanmalı.” ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN: DÜŞMANIN ATIŞ NOKTALARI HEDEF ALINIYOR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki gerginliği görüştü.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Bayramov ile Bakan Yardımcısı Donfried’in görüşmede Ermenistan-Azerbaycan sınırında Ermenistan’ın geniş çaplı provokasyonu sonucu devam eden çatışmalar ve gerginliğin ele alındığı belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermeni medyasında Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını hedef aldığı yönünde yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade edilerek, “Ermenistan’ın provokasyonlarına yanıt olarak alınan karşı önlemler yerel nitelikte ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir” denildi.

ABDULLAYEVA: PROVOKASYON DEVAM EDİYOR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı sözcüsü Leyla Abdullayeva, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

‘Dünkü provokasyon Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne karşı atılmış bir adımdı. Azerbaycan ordusu gereken adımları attı. Bu Ermenistan’ın barışa hazır olmadığını gösterdi. Azerbaycan silahlı kuvvetli kuvvetleri provakasyonlara karşı her zaman hazırlıklıdır ancak Azerbaycan barış istediğini daha önce de belirtmişti. Bölgede vaziyet gergin, gerginlik devam ediyor. Ermenistan tarafından provokasyon devam ediyor.’

PAŞİNYAN PUTİN’İ ARADI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Salı günü erken saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Azerbaycan-Ermeni sınırındaki son çatışmalar hakkında ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

ABD’DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, ABD’nin bölgeden gelen haberlerden dolayı derin endişe duyduğunu belirtti ve taraflara tansiyonu düşürün çağrısında bulundu.

İRAN’DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan Ermenistan sınırında yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada itidal çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani yaptığı açıklamada “İran, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların itidal ve barışçıl şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyor ve gerginliğin artmasından duyduğu endişeyi dile getiriyor” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu