Genel Havacılık

Airbus yeni elektrikli şehir içi hava aracını tanıttı

Avrpalı havacılık ve uzay devi Airbus, bu yılın sonunda gökyüzü ile buluşturacağı yeni nesil hava aracı CityAirbus NextGen prototipini kamuoyuna tanıttı. Projenin başında uzun yıllardır Airbus gelece dönük çalışmalarını hayata geçiren, 2022’de İstanbul AirShow sırasında sistemi tanıtan Balkız Sarıhan bulunuyor.

Yaklaşık 12 metre kanat açıklığına sahip iki tonluk CityAirbus, 80 km menzille uçabilecek. Saatteki hızı ise 120 km/saat olarak belirlendi. Hava aracı, ‘e-VTOL’ sınıfına yeni bir bakış getirecek.

Tasarımın uçuş testleri, Airbus’ın yeni nesil çalışmalar yaptığı Donauwörth’teki merkezinde gerçekleştirilecek.

Yıl sonu uçacak

Airbus’ın Gelişmiş Hava Hareketliliğine yönelik devam eden ve uzun vadeli yatırımının bir parçası olan merkez, CityAirbus NextGen’in Aralık 2023’te devreye alınmasıyla faaliyetlerine başladı. Prototip test edilmesinden önce gereken geri kalan testlerde bu merkez kullanılacak.

Testler, sekiz rotorlu elektrik motorlarının yanı sıra uçağın uçuş kontrolleri ve aviyonik gibi diğer sistemlerini de kapsıyor.

Airbus görüntüleri paylaştı

 

Balkız Sarıhan: “Doğru attığımız önemli adım”

Airbus Kentsel Hava Hareketliliği Başkanı Balkız Sarıhan tasarımla ilgili olarak şunları söyledi:

“CityAirbus NextGen’i ilk kez piyasaya sürmek, gelişmiş hava hareketliliğine ve gelecekteki ürünümüze ve pazarımıza doğru attığımız önemli ve çok gerçek bir adımdır. Bunu gerçeğe dönüştürmemize yardımcı olan topluluğumuza, ekibimize ve dünyanın her yerindeki ortaklarımıza teşekkür ederiz”

Airbus projede aynı yolcu uçakları gibi çok ulusluluğa ve oluşturulacak ekosistem için küresel ağa da önem veriyor.

Airbus kısa süre önce lider havacılık şirketi LCI ile ortaklık senaryolarının ve iş modellerinin geliştirilmesine odaklanmak üzere strateji, ticarileştirme ve finansman konusunda anlaşma imzaladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu