Havayolları

ICAO Rus havayollarını kırmızı listeye aldı

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Rus sivil havacılığında ciddi güvenlik sorunları olduğunu ileri sürerek Rus havayolları ve uçakları için sakıncalı listeye aldı. Halen Rus havayolu şirketleri batılı imalatçılardan yedek parça alamadığı için mevcut filodaki uçakları yedek parça kaynağı olarak kullanıyor.

Sivil havacılık sektörü ABD ve AB’nin ambargosu altında olan Rusya, ICAO tarafından kırmızı bayrakla işaretlendi. Bu, ülke sivil havacılık sektörünün ciddi güvenlik sorunları olduğu anlamına geliyor.

Uzmanlar Rus sivil havacılığı ile ilgil zaman zaman güvenlik uyarısı yapsa da, Birleşmiş Milletler çatısı aldında bulunan ICAO’nun kararının siyasi olduğu yorumu yapılıyor Hatırlanacağı üzere ABD ve AB ülkeleri, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uçak kiralamıyor, bakım hizmeti vermiyor, yedek parça satmıyor.

Rus tarafı kararın siyasi olduğunu düşünüyor

Turizmgüncel’de yer alan habere göre; Rusya’da faaliyet gösteren uçakların direkt üretici firmalar tarafından denetlenmemesinin bazı sorunları ortaya çıkarabileceği kabul edilse de, üretici firmanın denetimi olmadan yapılan bakımın veya direkt üretici firmadan alınmayan yedek parçanın daha güvensiz olduğunun ileri sürülemeyeceğine işaret ediliyor. Dolayısıyla Rus tarafı, kararın tamamen jeopolitik/siyasi olduğunu düşünüyor. Öte taraftan ne Rus havacılık sektörü ne Rus devleti ne de uzmanlar uçaklarla ilgili yaşanan yedek parça, tamir ve bakım konusunda yaşanan zorlukları inkar etmiyor.

Bazı uçaklar yedek parça olarak kullanılıyor

Rus hava yolları şu anda bazı uçakları yedek parça olarak kullanarak diğerlerinin ömrünü uzatmaya çalışıyor. ICAO’nun Rusya’ya kırmızı bayrak dikmesine rağmen, çeşitli tiplerdeki uçakların işletilmesinde büyük deneyime sahip olan Rus sivil havacılığının çalışmaya devam edeceği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu