Türk Savunma Sanayi

Baykar TB3 ile ambargoları aşacak

Baykar, TEI tarafından geliştirilen ve halen ANKA’da da kullanılan PD170’i Bayraktar’a uygulamak üzere harekete geçti. Bayraktar ayrıca MX15 yerine ASELSAN’ın CATS kamera ve hedefleme sistemini da taşıyacak. Bu model, Bayraktar’ın TB2’den sonra gelen TB3 modeli olacak.b

Türkiye’nin Azerbaycan’a ihraç ettiği Taktik sınıftaki İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB2, kısa sürede dengeleri değiştirdi. Ermenistan Ordusu’na büyük zarar verdi. Arkasından da Kanada üzerinden Türkiye’ye ambargo geldi. Önce Westcam’in imal ettiği MX15 kamera ve hedefleme sistemi ile ilgili bir kısıtlama geldi. Bunu Bombardier’in yaptığı Rotax 912 motorları ile kısıtlama izledi.

Bunun üzerine Baykar sistemlerin millileştirilmesi ile ilgili adımlar geçtiğimiz aylarda atılmaya başlandı. Önce CATS Bayraktar’a uygulandı. MX15 yerine Bayraktar ASELSAN CATS ile görev yapacak. 

ASELSAN son yıllarda sistemin hafifletilmesi geliştirilmesi için çok önemli adımlar attı. CATS ile MX15 arasında ağırlık oranı azaltıldı. Geçtiğimiz günlerde Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın yaptığı paylaşımda ise TB2’nin kamerasının görüntüsünün kapatılması ise dikkat çekti.

PD170 MOTORU DENENİYOR

Bu paylaşımın ardından Selçuk Bayraktar, geçen ay yapılan TEI tarafından imal edilen PD170 motorlarıyla ilgili bir paylaşamı da dikkat çekti. Normalde Rotax 912 motorları 100 beygir güç üretiyor. PD170 ise adından da anlaşılacağı gibi 170 beygir üretmekte.

Artan güç ile birlikte Bayraktar’ın CATS gibi taşıdığı yükün artırılması, daha fazla mühimmat taşıması gibi özellikler de eklenecek. Böylelikte TB3 olarak adlandırılan model, TB2 ile ANKA arasında yeni bir İHA sistemi olacak.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu