Eğitim

HAVELSAN’ın Boeing 737 MAX simülatörüne EASA onayı

HAVELSAN’ın Avrupalı havacılık otoritesi EASA tarafından onaylanan üçüncü simülatör modeli Boeing 737 MAX oldu. Level D yani en yüksek hassasiyete ve eğitim standartı ile onay alan simülatör Türk Hava Yolları tarafından kullanılmaya başlanacak.

Savunma sanayiinde bir çok simülatör projesini başarıyla tamamlayan HAVELSAN, sivil pazarda ürün yelpazesini geliştiriyor. Şirket ilk olarak Boeing 737 Next Generation (NG) olarak adlandırılan seri için geliştirdiği simülatör ile bu pazara adım atmıştı.

THY tarafından verilen sipariş sonrasında geliştirilen 737 NG, 2018 yılında EASA olarak adlandırılan Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansından onay aldı. THY’nin simülatör filosuna katıldı.

Sivil havacılık için yeni simülatörler

HAVELSAN, THY ile birlikte girdiği bu çalışmalarda ilk simülatörün ardından yeni siparişler aldı. THY filosuna katılmaya başlayan 737NG’nin yeni nesli 737 MAX ile Airbus A320’lerin yeni modelleri A320neo konusunda adımlar hızla atıldı.

Bu yıl içinde önce A320neo sertifikası EASA’nın yaptığı detaylı testlerin ardından HAVELSAN’a verildi. Böylelikle HAVELSAN geliştirdiği A320neo’yu yeni nesil görüntü sistemleri ve yazılım ile donatarak eğitim gerçekliğini de yükseltti.

HAVELSAN, sivil pazarda simülasyon konusunda dünyada tasarım ve üretim geliştiren az sayıda firmadan biri olurken simülatörlerin ihracatı konusunda da farklı adımlar atıyor. Havayolu sektöründe her 50 uçak siparişi ile birlikte eğitim standartları için bir simülatör alınması gerekiyor.

Pilotlar, görev yaptıkları uçak tipinde 6 ayda bir tazeleme eğitimlerini simülatörde alarak acil durumlarda neler yapacakları konusundaki bilgilerini yeniliyor. Farklı bir uçak tipine geçtiklerinde ise yer derslerinin ardından ilk uçuşlarını simülatörde gerçekleştiriyor.

Bu açıdan Leven D olarak adlandırılan HAVELSAN’ın yaptığı simülatörler gibi gerçekçiliği yüksek simülatörler sıfırdan yeni tip eğitiminde büyük önem taşıyor.

Toplam sayı 11’e çıkacak

THY, 2018 yılında toplam 11 adet A320 CEO NEO ve Boeing 737 MAX FFS ve FTD simülatör teslim edecek. FFS, özel kollar üzerinde hareket eden simülatör. FTD ise sabit.

THY bu simülatörleri, İstanbul Florya’da bulunan Kaptan Pilot Sedat Şekerci Eğitim Merkezinde kullanıyor.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi paylaştı

Gelişme ile ilgili THY Genel Müdürü Bilal Ekşi paylaşımda bulundu:

“Türkiye sivil uçak simulatörü üretiminde de büyüyor. HAVELSAN tarafından THY için üretilen 3’üncü simulatörümüz de EASA sertifikası aldı. Mühendisinden işçisine emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye  büyüyor, THY yüksekten uçuyor”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu