Havalimanları

Sudan’da Hartum Havalimanı kontrol altında ama uçuşlar iptal

Sudan’ın başkenti Hartum’da geçtiğimiz günlerde yaşanan darbe girişiminin ardından havalimanı bombalanmış ve çok sayıda uçak hasar görmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, kontrolün sağlandığı ve güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. 

Ancak yaşanan olayların ardından havalimanı sivil uçuş trafiğine kapandı. Aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu bir çok havayolu şirketi ikinci bir gelişmelere kadar tüm uçuşlarını durdurdu.

Silahlı güçler püskürtüldü

Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, havalimanına saldıran Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) püskürterek havalimanı ve çevresindeki silahlı varlığı temizlemeyi başardığı aktarıldı.

Açıklamada, Suudi Arabistan Havayollarına ait Airbus A330, bir Boeing 737-800 ve Birleşmiş Milletler adına uçan Ilyushin Il-78 tipi kargo uçağı vurularak ağır hasar aldı.

Darbe girişimi

Sudan’da tansiyonun tırmanması, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında “askeri güvenlik reformu” konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi. 

Devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde orduya destek olması için kurulan ve birtakım yasalarla resmi statü kazanan HDK’nin bağımsız bir ordu gibi hareket etmesinden rahatsız olan Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasında birkaç aydır “sözlü kavga” yaşanıyordu.

13 Nisan’da uyarı geldi

Sudan ordusu, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, paralel bir ordu gibi hareket eden HDK mensuplarının başkent ve bazı şehirlerdeki hareketliliğinin güvenlik riski oluşturduğunu belirterek, ordunun onayı dışındaki bu adımın sona erdirilmesini istemişti.
Ulusal basında, 12 Nisan’da HDK’nin ülkenin kuzeyindeki Meravi Havaalanı ve ordunun askeri üssü çevresinde konuşlandığı yönünde haberler geçmişti.

Sudan’ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde sabah saatlerinde ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında ve birçok kentte tarafların çatışmaları sürüyor. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu