İHASavunma

KIZILELMA A seri imalata hazırlanıyor

Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin jet motorlu ilk İHA’sı olan KIZILELMA’yı seri olarak imal etmek üzere çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Bayraktar, “Önümüzdeki yıllarda o varyantını da tasarlıyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor ama KIZILELMA A dediğimiz ilk varyantı, süpersonik olmayan varyantını şu anda üretime hazırlıyoruz” dedi.

Aşama aşama geliştirilmesi süren KIZILELMA’nın ilk modeli A. Daha sonra süpersonik yani ses hızı üzerine çıkacak model gelecek. Jet İHA sisteminin bir başka modeli de TCG Anadolu gibi platformlara iniş kalkış yeteneğine sahip model olacak.

Yapay zeka kullanılıyor

Yapay zeka konusuna da değinen Selçuk Bayraktar, “Platformlarımızda hem durumsal farkındalığı hem de uçuş emniyetini arttırmak için ileri düzey algoritmalar dediğimiz, bugün yapay zeka denen algoritmalar dediğimiz araştırmaları yürütüyoruz.

Ama bu çalışmalar, insanı tümü ile özellikle silahlı platformlarda devreden çıkartacak şekilde değil.

Uçuş emniyetini arttırmak, aynı zamanda uçağın çevresini görüp, anlamasını sağlayacak algoritmalar üzerinden daha çok çalışılıyor”

Farklı konfigürasyonlarda üretilecek Kızılelma’nın B ve C modelleri daha gelişmiş özelliklere sahip olacak

Cezeri uçan otomobil

Baykar’ın uzun zamandır sessiz kaldığı Cezeri konusuna da değinen Bayraktar, “Elbette insansız hava aracı platformlarımız için daha çok bu çalışmaları yürütüyoruz ama bir yandan da Cezeri dediğimiz uçan arabamızı hazırlıyoruz. Geleceğe yönelik buradan geliştirdiğimiz teknolojileri de bu platforma aktarmış olacağız”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu