Haberler

Depremzedelere verilecek ‘hızlı vize’ ile ilgili ‘belge dağı’

Tüm Türkiye 7.7 ve 7.6’lık depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, Belçika ve Almanya’nın, depremzedelere tanıdığı ‘hızlı vize’ hakkının, bürokratik engeller nedeniyle istenilen süratte hayata geçirilemeyeceği belirtiliyor.

Belçika medyasına göre, bütün eşyaları enkaz altında kalan depremzedelerden, Schengen vizesi alabilmeleri için neredeyse bir “belge dağı” isteniyor.

Bu nedenle büyükelçilik ve konsolosluklar ne kadar hızlı hareket ederse etsin, deprem vizesinin çıkması yine de haftalar, hatta aylar alacak.

Almanya’dan depremzedelere ‘vize’ kolaylığı

BBC Türkçe’de yer alan haberde; Kahramanmaraş depreminin ardından Almanya ve Belçika, depremden etkilenen Türk vatandaşları için vize kolaylığı kararı almıştı.

Bu ülkelerdeki yakınları tarafından bakımı üstlenilen depremzedelere 3 aya kadar vize verilecek.

Vize kolaylığı kapsamında, halen Belçika’da bulunan ve vizesi sona eren depremzedeler, vizelerini uzatabilecek. Türkiye’de evleri yıkılanlar ise, bir süre daha dönmek zorunda kalmayacak.

Ancak, Belçika’da yayımlanan Nieuwsblad gazetesine göre, Türkiye’den Avrupa’daki yakınlarının yanına gelmek isteyen depremzedeler için durum sanıldığı kadar kolay olmayacak.

Depremzedelerin hızlı vize uygulamasından yararlanabilmesi yararlanabilmesi için haftalar gerekiyor.

Belçika Göçmenlik Bürosu (DVZ), Türkiye’den Belçika’daki yakınlarının yanına gelmek isteyen depremzedeler için “yanlış beklentiler yaratmak da istemediğini” vurguluyor.

DVZ, vize başvurularını işleme koymak için yeterli süreye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Normalde yaklaşık 3 ay süren vize işlemleri, depremzedeler için birkaç haftaya indirilecek. Belçika ve Almanya bunun için yeterli personel takviyesine hazırlık yapıyor.

Ancak Belçika medyasına göre, depremzedeler için asıl sorun bu süre değil, bürokratik engeller olacak.

Avrupa’daki yakınlarının yanına gitmek isteyen deprem mağdurlarının öncelikle konsolosluklara giderek bizzat vize başvurusu yapmaları gerekiyor.

Belçika’ya gelmek isteyen bir kişinin, Gaziantep Başkonsolosluğu deprem nedeniyle kapalı olduğu için Ankara, İstanbul ya da Antalya’ya gitmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu