Hava KuvvetleriSavunma

F-16 ÖZGÜR projesinde seri imalat başlıyor

Türk Hava Kuvvetleri’ndeki Block 30 serisi F-16’ların yerli yazılım ve sistemlere kavuşturacak ÖZGÜR Projesi, seri imalata geçiyor. Gelişmeler hakkında bilgi veren Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, mevcut Block 30 serisi için gerekli modifikasyonların bu yıl içinde başlayacağını açıkladı.

Savunmasanayist.com sitesinin haberine göre, Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, “Projeyi tamamladık, test faaliyetlerimiz devam ediyor. Yıl içerisinde İnşallah nihayetlendirip, seri üretime başlayacağız” diye konuştu.

F-16 ÖZGÜR Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16 Blok 30 savaş uçaklarının, aviyonik modernizasyonu amaçlanıyor.

Modernizasyon kapsamında F-16 Blok 30 savaş uçakları; Milli Görev Bilgisayarı, Sistem Arayüz Birimi, Kokpit Üst Ön Kontrol Paneli, Yakıt Hidrolik Göstergesi, Motor Gösterge Ekranı, Acil Durum Göstergesi, Milli Ses Emniyeti Cihazı, Milli Dost – Düşman Tanımlama (IFF) Sistemi, Çok Modlu Alıcı, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi, Arayüz Körleme Birimi, Orta Kokpit Göstergesi ve Renkli Çok İşlevli Gösterge ile teçhiz edilecek.

DİĞER F-16’LAR İÇİN DE UYGULANACAK

Modernizasyon ile F-16’lar gelişmiş aviyonik sistemlere sahip olurken kokpitteki ekranlar da değiştiriliyor. Bu çalışmalar, Türk Hava Kuvvetleri’ndeki Block 40’tan başlayarak diğer F-16 uçaklarına da uygulanacak.

Block 30 serisi için TUSAŞ geçtiğimiz aylarda gövde ömrü uzatma programı da başlatmıştı. 8 bin uçuş saatine yaklaşan uçaklar, gövdede ve kanatta yapılan modifikasyonlar ile ek 4 bin saat daha uçabilecek duruma getiriliyor. Yapısal modernizasyon ile uçağın hizmet ömrü en az 20 yıl daha uzatılacak.

ASELSAN RADAR PROJESİ

ÖZGÜR ile birlikte sürdürülen bir başka önemli proje de ASELSAN’ın geliştirdiği yerli AESA radar sistemi.  Aktif Elektronik Faz Dizinli (AESA) Radar sistemi ilk olarak bu yıl içinde Baykar’ın AKINCI TİHA’sına takılacak. Bunu 2022’de F-16’daki testler izleyecek.

ASELSAN açısından çok önemli bir adım olan AESA radarı ile F-16’lar uzun menzilde çok sayıda hedefi takip edebilir hale getirilecek. Bu kapsamda radar testlerinin ardından seri imalat planlanıyor.

MMU’YA DA AESA RADAR

ASELSAN edindiği AESA radar tecrübesini 2026’dan itibaren Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’ne aktaracak. MMU için geliştirilen AESA Radar, Milli Muharip Uçak Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS) adı altındaki oldukça gelişmiş bir yapı içerisinde bulunacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu