Havalimanları

Berlin Brandenburg Havalimanı Nihayet Açıldı

Berlin Brandenburg Havalimanı nihayet resmen hizmete girdi.

Tam adıyla Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı (IATA: BER, ICAO: EDDB), 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla uçuşlara açıldı.

EasyJet ve Lufthansa’ya ait Airbus A320 tipi birer uçağın art arda iniş yapmasının ardından açılış törenine geçildi.

Kentteki diğer havalimanı Tegel’in 8 Kasım’da planlanan kapanışı sonrasında BER, başkente hizmet veren tek havalimanı olarak yoluna devam edecek.

Bilindiği üzere BER’in inşa süreci tam manasıyla bir fiyaskoya dönüşmüştü.

Havalimanının açılışı ilk hedeflenen 3 Haziran 2012 tarihinden bu yana sürekli bir biçimde ertelenmişti.

İlk planlama aşamasında 2,5 milyar Euro olan ve yapım aşamasında 3 milyar Euro’ya yükseltilen maliyet öngörüsü, önce 4,2 milyar Euro ve son olarak da 5,1 milyar Euro şeklinde güncellenmişti.

2016 yılında alınan 2,2 milyar Euro tutarındaki ilave finansman ile birlikte maliyet 7 milyar Euro’yu aşmıştı.

Her şeye rağmen en sonunda açılan yeni havalimanının, son derece zorlu bir süreçten geçen havacılık sektörüne şans getirmesini diliyoruz.

Schönefeld, Yeni Havalimanına Dahil Edildi

Yeni havalimanı projesi başlatıldığında Berlin’de üç farklı havalimanı bulunuyordu:

Tempelhof (THF), Tegel (TXL) ve Schönefeld (SXF).

Planlamalara göre, yeni havalimanı açıldığında, diğer üç havalimanı kapatılacaktı. Bunlardan Tempelhof, 2008’de kapatılırken, diğer iki havalimanı günümüze dek faaliyetini sürdürdü.

Brandenburg Havalimanı’nın yapımı o kadar gecikti ki aradan geçen yıllar içerisinde havalimanının terminal kapasitesinin daha açılmadan yetersiz kalacağı görüldü.

Bunun üzerine, Schönefeld Havalimanı’nın yeni havalimanına dahil edilmesine karar verildi.

Eski terminalde kapsamlı bir tadilat yapıldı ve “Terminal 5” adıyla Berlin Brandenburg Havalimanı kapsamına alındı.

Bu çerçevede, kış tarifesine geçilen 25 Ekim 2020 tarihinde, Schönefeld’in SXF olan IATA kodu iptal edilerek, yeni havalimanının BER kodu kullanılmaya başlandı.

Brandenburg Havalimanı’nın yeni terminali ise Terminal 1 ve Terminal 2 şeklinde ayrılıyor.

Tegel Yeni Döneme Hazırlanıyor

Öte yandan, başkente hizmet veren diğer havalimanı Tegel ise 8 Kasım 2020 tarihinde uçuşlara kapatılacak ve yeni bir döneme merhaba diyecek.

Havalimanının kapladığı 5 km²’lik alan baştan aşağıya yeniden geliştirilecek.

Berlin TXL adı verilen proje çerçevesinde, halkın ikamet edeceği çok sayıda konut, bir araştırma-geliştirme ve sanayi kampüsü, ofisler ve genişçe bir park, Berlin’e kazandırılacak.

Terminal A, Beuth Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kullanımı için yenilenecek. Urban Tech Republic adlı bu bölümde, insanların kent içi hayatını kolaylaştırmaya dönük teknoloji çalışmaları yapılacak.

Terminal C ve D, üretim yapan şirketler ve yeni kurulan şirketler (start-up) için ayrılacak. (Almanya’da 2018 yılında 4,6 milyar Euro’luk start-up yatırımı yapıldı)

Havalimanının hangarlarını ise Berlin İtfaiyesi Akademisi kullanacak.

Berlin’deki iş yerlerinin %98 oranında dolu olduğu düşünüldüğünde, projenin önemi daha iyi kavranabilir.

Berlin TXL

Tegel Projekt adlı şirket tarafından yürütülen ve geçtiğimiz yılın Kasım ayında ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılan projenin milyarlarca Euro’ya mâl olması ve tam olarak 2040 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Projeye ilk kazma ise 2021 yılının bahar aylarında vurulacak.

İngiltere’nin halen sancılı bir biçimde sürdürdüğü Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreci, İngiltere merkezli çok sayıda firmanın Almanya’ya taşınmasına yol açmış durumda.

Sadece 2017 yılında 152 firma İngiltere’den Almanya’ya göç etmiş.

Berlin TXL projesinin, devam edeceği öngörülen bu sıra dışı akıma da cevap vermesi bekleniyor ve Almanya’nın başkentinin bir start-up cenneti olması hedefleniyor.

Yine 2021 yılında inşaatı başlaması amaçlanan ve Berlin TXL’in hemen yanı başına yer alacak olan Siemensstadt, bölgeye ayrı bir dinamizm katacak.

172 yıllık Alman firması Siemens’in arazisinde geliştirilecek bu projede ise enerji üretimi ve dağıtımı, akıllı bina altyapıları ve demiryolları için mobil çözümler gibi konularda çalışmalar yapılacak.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu