Savunma

Radar arayıcı başlıklı KGK-SİHA-82 ilk kez görüntülendi

TÜBİTAK-SAGE, KGK-82 Güdüm Kiti’nin Aktif RF Arayıcı Başlıklı versiyonunu geliştirdi. Geliştirilen mühimmat, ilk kez TEKNOFEST esnasında sergilendi.

KGK-SİHA-82 mühimmatı, yeni özellikleriyle TEKNOFEST’te sergilendi. KGK-SİHA-82 güdüm kitinin yeni özellikleri arasında dikkat çekici birkaç detay bulunuyor. KGK-SİHA-82 mühimmatı, daha önceden bilindiği üzere yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip olacaktı. Ancak Teknofest 2022’de sergilenen KGK-SİHA-82 mock-up’ının, aktif radar arayıcı başlığa sahip olduğu görüldü.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; mühimmatın, gelişmiş elektronik karşı-karşı tedbir (ECCM) kabiliyetine ve veri-bağına sahip olduğu biliniyor. KGK-SİHA-82 mühimmatının RF arayıcı başlıklı versiyonunda menzil, 65km (35 deniz mili) olarak açıklandı. INS/GPS güdümlü KGK-SİHA-82’nin menzili ise 55 kilometreydi.

İlk atış testinin ise Ekim 2021’de F-16 platformundan gerçekleştirildiği öğrenildi.

Güncellenen özellikler üzerinde bir yorum yapmak gerekirse mühimmatın, hareketli kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere modifiye edilmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Mühimmatta, milimetrik dalga aktif radar arayıcı başlık kullanılmış olma ihtimali yüksek. Veribağı ve aktif radar başlığın birlikte kullanımıyla KGK-SİHA-82, hareketli hedeflere karşı daha da etkin olabilecek.

Mühimmata, radarlardan alınan bilgiyle veribağı aracılığıyla hedef güncellemesi ve ara safha güdüm yapılabilecek. Radar başlıkla beraberse lazer arayıcı başlığın gerektirdiği hedefi lazer ile aydınlatma ihtiyacı da ortadan kalkacak. Ayrıca mühimmat, bu sayede at-unut modunda kullanılabilecek.

KGK-SİHA-82

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti’nin, SİHA platformaları için geliştirilmiş olan versiyonu KGK-SİHA-82; her türlü hava koşulunda, gece/gündüz durumlarında aktif şekilde kullanılabilmektedir. KGK-SİHA-82 sahip olduğu 500lb harp başlığı, yüksek tahrip gücü, açılır kanatları sayesinde yüksek menzili, yol noktası takip kabiliyeti ve tümleşik ANS/KKS (INS/GPS) ile sunmuş olduğu hassas vuruş kabiliyeti SİHA’ların artık uzun menzilden nokta atışı ile hedefleri imha edebilmesini sağlayacak.

KGK-SİHA-82, TUSAŞ üretimi AKSUNGUR SİHA ile yapılan ilk test atışında 30 km menzilden 2.5 m vuruş hassasiyeti sağlamıştır. AKINCI ve AKSUNGUR platformlarından atılan KGK-SİHA-82’nin menzil hedefi ise 55km olduğu bilinmekte.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu