Hava KuvvetleriTolga ÖzbekYazarlar

Ukrayna’ya verilecek 42 F-16 savaşın seyrini değiştirebilir mi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hollanda’ya gitti ve F-16 anlaşmasını açıkladı. Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile F-16’ların önünde poz veren Zelenski, Danimarka’dan gelecek 19 uçakla birlikte toplam 42 adet F-16’nın verileceğini açıkladı. Ukrayna Savaşı’nda F-16’lar dengeyi değiştirebilir mi?

Sorunun cevabı, tek başına F-16 tabi ki savaşın seyrini değiştirebilmesi mümkün değil.

Ukrayna için F-16 soruları

Gelin madde madde bu konuya birlikte bakalım:

  • İngilizce sorunu: F-16 kolay bir uçak değil. İyi bir bakım ekibi gerekiyor. Tüm sistem İngilizce. Bu nedenle pilotundan teknik ekibine kadar iyi bir İngilizce ile ekibin eğitime gelmesi gerekiyor.
  • Pilot sayısı ne durumda: Ukrayna’nın elindeki pilot sayısı az. İngilizce bilen sayısı daha az. İlk etapta 6 ila 9 pilotun İngilizce bildiği vurgulanmıştı. Bu pilotların tamamımın F-16 eğitimi için ayrılması demek Ukrayna Hava Kuvvetleri için pilot sıkıntısı anlamına geliyor.

F-16 eğitimini hızlı tamamlamak mümkün değil

  • F-16’ya hızlı intibak mümkün mü: Her ne kadar pilotlar tecrübeli olsa da bu süreç 6-9 aylık bir eğitim anlamına geliyor. Yıllarca eski Rus sistemi uçaklarla görev yapmış pilotların ve bakım ekiplerinin hızla F-16’ya geçebilmeleri mümkün değil.
  • F-16’nın yüksek performansı: Yüksek performanslı uçağın beklendiği gibi uçurulabilmesi demek belirli bir zamanın ayrılması anlamına geliyor.
  • Hangi üslerden uçacak: Ukrayna içinde bir çok üs Ruslar tarafından vuruldu. Ukrayna’nın elinde kalan eski nesil Rus uçakları için yarı hazırlanmış pistler yeterli. Buradan F-16’lar nasıl uçurulacak? Ukraynalılar üslerin güvenliğini sağlayabilecek mi?

En büyük sorun hangi mühimmat?

  • Hangi mühimmatlar verilecek: Önemli bir soru da Hollanda veya ABD’nin vereceği mühimmatlar. Bu paket içinde örneğin lazer güdümlü bombalar var mı? Hangi füzeler atılabilecek? Hava-hava mühimmatları içinde neler var? 
  • Podlar? Mühimmatlarla birlikte keşif, hedefleme veya elektronik karıştırma podları da yer alacak mı?
  • Hollanda F-16’ları modernize edildi ama… Hollanda, elindeki F-16A tipi uçakları artık F-35’lerle değiştiriyor. Muhtemel Ukrayna Savaşı çıkmasa bu uçakları ikinci el olarak satacaktı. Hollanda F-16’larının durumları iyi. Modernizasyon ile birlikte bir çok gelişmiş mühimmatı taşıyabilecek özellikte.

Sorular uzayıp gidiyor. Ancak görünün bu uçakları Ukrayna Hava Kuvvetleri’nde ancak 2024’te görebileceğiz. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu