Uçuş Emniyeti

Hondajet yine pistten çıktı

ABD’de Aspe Aspen-Pitkin County Airport’ta meydana gelen olayda iniş sırasında Hondajet pistten çıktı. Toprak alanda durabilen uçakta bulunan 3 yolcu ve iki pilot tahliye edildi. Yapılan açıklamada yolcu ve mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.

Kaza sonrasında havalimanı pisti kaza-kırım çalışmaları nedeniyle bir süreliğine kapatıldı.

Olayın meydana geldiği anlarda rüzgarın sakin olduğu ancak ağır yağışın meydana geldiği, yatay görüşün 10 mil olduğu, bulut tabanının 4500 feet yükseklikten başladığı belirtildi. Sıcaklık ise 13 santigrat derece, çiğ noktası (dew point) ise 8 santigrat dereceydi:

KASE 262153Z 00000KT 10SM +RA BKN045 OVC060 13/08 A3052 RMK AO2 P7862KA TZ01

Arka arkaya gelen kazalar

Japon otomotiv devi Honda tarafından tasarlanan uçak, küçük iş jeti pazarına farklı bir bakış getirmişti. Motorları kanatların üzerinde olan uçak, sessiz kabini ile yolcuların ilgisini kazanmıştı.

Ancak kanat üzerindeki motor ve ince iniş takım lastikleri nedeniyle uçak yan rüzgar veya standardın biraz üzerinde alçalma ile piste teker koyması durumunda arka arkaya bir çok kazanın da yaşanması dikkat çekici.

Bu kazaların bir bölümü de pilotaj. Özellikle bu tür hafif jetleri iş insanlarının kendi lisans alarak kullanmak istemeleri, yan rüzgar, kısa pist gibi durumlarda kaza kırım oranlarının artmasına neden olabiliyor.

HondaJet’in 200’ncüsü teslim edildi

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu