HaberlerSavunma

Pil Teknoloji Çalıştayı’na ASPİLSAN damga vurdu

ASPİLSAN Enerji’nin altın sponsor olduğu Batarya Teknolojileri Zirvesi, geleceğin teknolojisine ev sahipliği yaptı. Gebze’de Bilişim Vadisi’nde düzenlenen toplantıda 2030’a kadar 300 milyar dolara ulaşacak sektör ve Türkiye’nin bakışı masaya yatırıldı.

Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde kapanış konuşmasınıyapan ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Turan ÖZDEMİR şunları söyledi:

“ASPİLSAN Enerji olarak yedi yıldır Kayseri’de “Pil Teknolojileri Çalıştayı” adıyla düzenlediğimiz etkinliğimiz bu sene Batarya Teknolojileri Zirvesi olarak düzenlendi.

Pil ve batarya sektörü, son yıllarda baş döndürücü bir büyüme göstermiştir. 2021 yılında 120 milyar dolar değere sahip olan global batarya pazarının 2030 yılına kadar 300 milyar doları aşması beklenmektedir. Bu büyümenin en büyük itici güçlerinden biri, elektrikli araçların artan popülaritesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının depolanması ihtiyacıdır.

Bütün bunların yanında, pil ve batarya geri dönüşümü gerek karbon salınımını ve yaşadığımız dünyaya olan etkilerini azaltmak, gerekse de kıymetli malzemelerin yeniden kullanımına imkân sağlaması açısından kritik bir öneme sahiptir. 2030’a kadar 180.000 metrik ton elektrikli araç bataryasının geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir. 

Fabrikada imalat başladı

ASPİLSAN Enerji olarak Türkiye’nin ilk Lityum İyon Pil Üretim Tesisini kurmuş olmanın gururu ile biz de pil ve batarya teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve yüksek teknoloji çözümleri sağlıyoruz. Pil üretim tesisimizde ilk seri ürünümüz olan lityum iyon şarj edilebilir silindirik A28 pilleri üretilmektedir. ASPİLSAN A28 pili, Avrupa’da seri üretimi yapılan ilk lityum iyon 18650 pildir ve yüksek deşarj hızı ile düşük sıcaklıklarda çalışabilme özellikleriyle öne çıkmaktadır. Şarj edilebilir pilin ülkemizde üretilmesi diğer teknolojilerimizin de hızla gelişmesine etki edecektir.

Bu tesisin kurulumunda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile proje bazlı devlet teşviki aldık. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Savunma Sanayii Başkanlığı’na ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na şükranlarımızı sunarım.

Hedef ASPİLSAN’ı dünyanın önde gelen üretilcilerinden biri yapmak

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Darmstadt kentinde düzenlenen “Battery Experts Forum”da pil üretimine dair tecrübelerimizi paylaşma imkânı bulduk. Bu platformda “Avrupa’da pil üretimi yok sanmayın, bakın Türkiye’de lityum iyon pil üretimi yapılmakta!” şeklinde takdim edilmiş olmamız alanında öncü olma misyonumuzda geldiğimiz noktayı göstermektedir. ASPİLSAN Enerji’yi dünyanın sayılı pil üreticilerinden biri haline getirmek adına çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.

ASPİLSAN Enerji olarak batarya paketi ve Ni-Cd akü üretiminde de, telsiz bataryalarından havacılık ve helikopter bataryalarına, telekomünikasyon bataryalarından medikal batarya sistemlerine kadar geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. 2024 yılında da ürün gamımızı yenilikçi çözümler üretecek şekilde genişletmeyi planlıyoruz.”

90’lı yıllardan bu yana lityum iyon temelli pil teknolojisindeki evrim, elektrikli araçların öncülüğünde, çok çeşitli sektörlerde kendine sağlam bir yer bulmuştur. Bu teknoloji, bir dizi ürünü mobilize etmiş ve günlük yaşantımızı mobil cihazlar aracılığıyla kolaylaştırmıştır. Ancak, ülkemiz, geçtiğimiz yıla kadar pil hücresi üretiminde geride kalmış ve bu alanda tamamen dışa bağımlı olmuştur; sadece batarya paketi üretimini gerçekleştirebilmiştik.

Aspilsan’ın pil hücresi üretimine adım atması ve Pil, Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PiLDER)‘in kurulmasıyla birlikte, ülkemizin bu alandaki gelişme potansiyeli artmıştır. Nisan 2023’ten itibaren faaliyete geçen PiLDER, sadece altı ay içinde 7 kurucu üyeden 16 üyeye ulaşmıştır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu