İHASavunma

TUSAŞ’tan Arjantin’e ANKA İHA teklifi

Uydu ortak üretimi ile Güney Amerika’nın önemli pazarlarından Arjantin’e adım atan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ANKA İHA sistemi için teklifte bulundu.

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA S için TUSAŞ, Arjantin Savunma Bakanı Jorge Taiana ile kritik bir toplantı gerçekleştirdi.

Bugüne kadar 6 ülkeye ihraç edilme başarısı gösteren ANKA için yeni kullanıcı Arjantin olabilir.

SavunmaSanayiST.com sitesinde yer alan habere göre, Türkiye’nin Arjantin Büyükelçisi Süleyman Ömür Budak’ın da katıldığı toplantı sırasında Arjantin ile Türkiye tarafları, savunma sanayii alanında üretim kabiliyetleri, tedarik, mal ve hizmet bakımı ve ilgili teknik ve lojistik desteği geliştirmek için iş birliği kurmayı amaçlayan bir anlaşma imzalama konusunda mutabık kaldı.

Öte yandan Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Bertan Kurt’un başkanlık ettiği TUSAŞ heyeti ise Savunma Bakanı Taiana’ya, TUSAŞ’ın havacılık ve uzay alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Arjantin Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarından temsilcilerin de bulunduğu toplantıda; sabit ve döner kanatlı hava araçları, insansız hava araçları, gözlem ve iletişim uyduları özelinde sunumlar gerçekleştirildi.

Arjantin-TUSAŞ-Heyeti

TUSAŞ’tan Arjantin’e ANKA Teklifi

SavunmaSanayiST.com tarafından derlenen bilgilere göre; görüşmeler sırasında TUSAŞ yetkilileri, ANKA Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile ilgili olarak Arjantin tarafında somut bir teklifte de bulundu.

Edinilen bilgiye göre; teklif, Arjantin’in savunma sanayii sektörünün gelişimini sağlamak için olası ANKA tedariki durumunda üretim iş birliği anlaşmaları (offset) olasılığını da içeriyor.

TUSAŞ’ın uzay alanındaki iştiraki GSATCOM şirketi, Arjantin ulusal telekomünikasyon şirketi ARSAT S.A. için “Yüksek Çıkış Gücüne Sahip HTS Haberleşme Uydusu” teknolojileri ihraç etmek üzere anlaşma yapmıştı.

TUSAŞ’ın şu anda Arjantin’in Río Negro eyaletinden bir şirket olan INVAP ile iletişim uydularının ortak geliştirilmesi için bir ortak girişimi bulunuyor.

Görüşme sonrasında TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Bertan Kurt, Arjantin Savunma Bakanı Taiana’ya ANKA SİHA’nin ölçekli bir maketini hediye etti.

ANKA İnsansız Hava Aracı

TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.

ANKA İHA, 30.000ft irtifada 24 saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir.

Şu ana kadar yaklaşık 100 adet ANKA SİHA’nın teslim edildiği tahmin edilirken, bir o kadarının da üretim faaliyetleri devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu