Haberler

Açık artırma ile UH-60 Black Hawk helikopteri ister misiniz?

Güney Afrika merkezli AOM şirketi, 15 Ağustos’ta elindeki Sikorsky imalatı UH-60 Black Hawk genel maksat helikopterlerini internet üzerinden açık artırma ile satacak. Helikopterler için önden teklif verebilmek mümkün.

Sikorsky tarafından geliştirilen UH-60 Black Hawk tipi helikopterler, günümüz modern ordularının ana genel maksat helikopterleri arasında. Yaklaşık 50 yıldır imalat hattındaki UH-60 serisinden bugüne kadar 5 binin üzerinde üretildi.

Helikopterlerin ilk modelleri ekonomik kullanım ömrünü doldurmasıyla birlikte ABD Ordusu tarafından hizmet dışına çıkartılmaya başlandı. Bu helikopterler için uygulanacak modernizasyon çok pahalı olduğu için özellikle orman yangınları ile mücadele için satın alınıp modifikasyondan geçiriliyor.

2021’de FAA sertifika verdi

Ancak orman yangınları ile mücadele modeli için helikopterin sivil tescil alabilmesinin yolunu ABD Federal Havacılık Dairesi FAA açtı. 2021’de verilen özel onay ile UH-60’lar sivil tescil ile uçabiliyor. Operasyon FAR.125 standartlarında gerçekleştiriliyor.

UH-60 satışına katılabilmek için ilgililerin helikopterler ile ilgili ön teklif vermesi gerekiyor. Ardından AOM yeterlilikleri inceleyecek. Onay alanlar 15 Ağustos’ta ABD Doğu Standart Saati ile 00.00’da başlayacak açık artırmaya katılabilecek.

Teklif eğer kabul görürse 24 saat içinde gerekli ödemelere başlayıp helikopteri satın almaları gerekmekte. 

Hangi görevlerde uçabiliyor

Black Hawk’ların yapacağı sivil görevler arasında tarımsal ilaçlama, kancalı harici kargo kaldırma (4.082 kg’a kadar) ve orman ve vahşi yaşamın korunması (yangınla mücadele) görevleri yer alıyor.

Halen Lockheed Martin portföyünde yer alan Sikorsky, Black Hawk’ın S-70M FireHawk adlı sivil bir versiyonunu da pazara sunuyor. 

Orman yangınları ile mücadele için Orman Genel Müdürlüğü de TUSAŞ tarafından imalatı tamamlanmış T-70 helikopteri kullanıyor.

Fotoğraf: Kayra Duyan @kayradphotos

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu