Hava Kuvvetleri

SoloTürk’e SADAK, TOLUN ve LGK entegre edildi

Türk Hava Kuvvetleri 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı SoloTürk tarafından kullanılan F-16C Blok 30 savaş uçağına; SADAK-4T Çoklu Taşıma Salanı, TOLUN Minyatür Bomba ve Lazer Güdüm Kiti (LGK) entegre edildi.

ANADOLU KARTALI 2023 Tatbikatı, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda devam ediyor. Yabancı ve milli unsurların katıldığı tatbikatta; F-16, Typhoon, F-4, Su-25, KC-135, E-3, E-7T, AKINCI ve ANKA-S hava araçları görev alıyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk tek kişilik gösteri ekibi olan SoloTürk de tatbikata katılım sağladı. Gösteri uçuşlarına ilaveten gerektiğinde muharip görevlere de katılım sağlayan SoloTürk’ün kullanımındaki F-16C Blok 30 savaş uçağına, ASELSAN üretimi milli mühimmatların entegre edildiği görüldü.

F-16C Blok 30’un sol kanat altına, SADAK-4T Çoklu Taşıma Salanı ve 4 adet TOLUN Minyatür Bomba; sağ kanat altına ise LGK-82 Lazer Güdüm Kiti entegre edildi. Lazer Güdüm Kiti halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülkeler tarafından aktif olarak kullanılıyor. SADAK-4T Çoklu Taşıma Salanı ile TOLUN Minyatür Bomba’nın ise farklı konfigürasyonları ile muharebe sahasında yerlerini almaları bekleniyor.

ASELSAN TOLUN GPS/INS ve/veya IIR Arayıcı Başlıklı Minyatür Bomba

TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba, durağan hedeflerin yanı sıra hareketli hedeflere karşı da etkili olabilecek. SavunmaSanayiST tarafından edinilen bilgiye göre; yine milli imkanlarla üretilen Akıllı Çoklu Taşıma Salanı ile tek bir silah istasyonunda dört adet taşınabilecek TOLUN, GPS/INS navigasyon sistemine ilaveten IIR Arayıcı Başlık sayesinde man-in-the-loop kabiliyetine sahip olacak.

Bu özellik sayesinde pilotlar atılan bombaları havada anbean manuel olarak yönlendirebilecek. Bu amaçla TOLUN IIR Güdümlü Minyatür Bomba’da, çift yönlü veribağı da bulunacağı üzerinde duruluyor.

S/İHA’ların yanı sıra savaş uçaklarından da atılacak Minyatür Bombaların sayısı tek sortide 8 adede kadar yükselebilecek. Bu sayede yalnızca tek bir uçaktan aynı anda 8 farklı hedefe taarruz gerçekleştirilebilecek.

Uygun şartlarda yaklaşık 100 km menzile sahip olacak Minyatür Bomba, yaklaşık 250 librelik ağırlığı ile MK-81 bombalarının muadili konumunda bulunuyor.

Minyatür Bomba, aynı zamanda 1 metrelik güçlendirilmiş betonu delme kabiliyetine de sahip. Bu kabiliyet, atışlı testler sırasında da doğrulandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu