Tolga Özbek

Şimdi ücretsiz izin, ya sonra?

Hem geçen yıl hem de bu yıl kimsenin morali 1Nisan şakası kaldıracak durumda değildi. Ama Türkiye’de 31 Mart gecesi itibari ile Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) bitti, 1 Nisan’da bir çok şirket ücretsiz izin uygulamasına geçti.

Havacılık sektöründe Onur Air, Turkish Do&Co ücretsiz izni başlatan ilk şirketler oldular. Türk Hava Kurumu da ücretsiz izne geçti. 

Sektör ise “Şu Nisan ayı geçsin de mayısa bakalım” diyor. Tüm beklenti mayısta sektörün biraz hareketlenmesi. Yazın artacak uçuş sayısı, yolcu derken havacılık sektörü 2021’i böyle kapatabilmenin peşinde.

Hayaller Paris ama gerçekler Bağcılar… Çünkü son günlerde günlük vaka sayısı ülkemizde 40 bin ve üzerine oturmuş durumda. Mutasyon geçiren virüs yoğun olarak etkili. Tüm kötü rakamlara rağmen aşı ortalamamız ise fena değil.

Şu an şirketler personel çıkartamıyor. Ama her gün değişiklikler arka arkaya geliyor. “Yollarımızı ayırdık, farklı bir çalışma metoduyla beraberiz olacağız” gibi mailler, linkedin.com üzerinden mesajlar geliyor… Asıl büyük gümbürtü işten çıkartma izninin verilmesiyle başlanacak gibi duruyor. Çalışanları yine zor günler bekliyor.

Ama gelişmeler şunu gösteriyor ki oyunun yepyeni kuralları olacak. Yeni kurallara uyabilen ayakta kalacak. Şaşalı günler ise çok geride kalacak.

KARIŞAN KARADENİZ VE SAVAŞIN AYAK SESLERİ

Türkiye coğrafi olarak öyle bir yerde ki her adımını dikkatli atması, hesabını çok geniş yapması gerekiyor. Bir taraftan Rusya, diğer taraftan savunma konusunda artırdığımız iş birliği ile Ukrayna.

Rusya son günlerde Kırım tarafına ciddi güç aktarımı ile yine bir şeyleri test ediyor. Bir taraftan NATO ve ABD de Rusya’yı yakından gözlemliyor. İki taraf da birbirini hayata yaptırmak üzere zorluyor. 

Bu sıcak günlerin etkisi yakından izliyoruz. Önümüzdeki günler karamsar. Birbirlerini önleyen uçaklar, uçak gemisinin etrafındaki nükleer denizaltı derken kimse yanlışlıkla bir kıvılcım çakmak istemiyor.

BRAVO YALIN AHBAB, BRAVO THY, BRAVO PROF. DR. PEKER

Bu yıl SoloTürk 10’uncu yaşını kutluyor. 2011’de Binbaşı Murat Keleş’in liderliğinde kurulan ekibin üç numaralı pilotu Yüzbaşı Yalın Ahbab’tı. Yıllar ilerledi. Binbaşı Ahbab ilk pilot oldu. Kendisiyle Ankara’da bir çekim yapmıştık. Askeri kariyerini tamamladıktan sonra Yalın Ahbab’ın yeni adresi Türk Hava Yolları oldu.

Halen kaptan pilot olan Ahbab, geçtiğimiz gün genç bir kardeşimizi sevindirdi. Beyin ameliyatı öncesinde Ahmet Safa Yazıcı‘yı ziyaret etti. Görüntüler bizleri ağlattı. Umarım genç kardeşimiz en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Hayali SoloTürk pilotu olan Ahmet Safa bir gün bu hedefine ulaşır.

Genç bir insanı mutlu ettiği için teşekkürler Yalın Ahbab, teşekkürler Türk Hava Yolları ve teşekkürler tüm bunları organize eden, Ahmet Safa’nın doktoru  Prof. Dr. Selçuk Peker… Ne güzel bir iş yaptınız. Hem bizleri de ağlattınız hem de çok mutlu ettiniz.

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu