Türk Savunma SanayiYerli Savunma Sistemleri

AKINCI, ÇAKIR atışı için geri sayımda

ROKETSAN tarafından geliştirilen seyir füzesi ÇAKIR ilk atış için geri sayıma başladı. Atış, BAYKAR tarafından geliştirilen Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) AKINCI tarafından yapılacak. Bu konuda son hazırlıkların tamamlanmasının ardından önümüzdeki günler içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Bu atış ile AKINCI seyir füzesi konusunda önemli bir kabiliyet kazanırken SOM’dan sonra ikinci seyir füzesi olan ÇAKIR da testlere başlamış olacak. Geçtiğimiz ay AKINCI, ROKETSAN tarafından üretilen, Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi TRG-230-İHA’nın atışını yapmıştı. Test sahasındaki hedefe 100 kilometreden yapılan atış sonrasında TRG-230-İHA tam isabet ile vurmuştu.

Çakır’ın menzili 150 km ve üzeri

ROKETSAN verilerine göre, ÇAKIR’ın menzili 150 kilometre ve üzeri. Füzenin fırlatma motorsuz ağırlığı 275 kilogram. Motorlu versiyonunda ise ağırlık 330 kilograma çıkıyor. Çakır’da 70 kilogramlık harp başlığı yer alıyor.

KTJ-1750 motoruna sahip

Kale Ar-Ge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motora sahip Çakır, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor.

KIZILELMA da kullanacak

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, katıldığı programda ilk testin AKINCI TİHA’da yapılacağını açıkladıktan sonra BAYKAR’ın jet motorlu İHA sistemi KIZILELMA MİUS’ta da kullanılacağını açıklamıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu