Savunma

Helikopterden düşen AN/ASQ-235 podu kurtarıldı

Necdet GÜRSOY

ABD Donanması, Virginia kıyılarında bir helikopterden yanlışlıkla düşürülen iki milyon dolarlık anti mayın podunu yapılan operasyon ile kurtardı. Deniz mayınlarının havadan etkisiz hale getirilmesinde kullanılan AN/AQS-235 tipi anti mayın podu MH-60S Knighthawk helikopterinden düştü.

9 Temmuz’da su üzerindeki eğitim alanında istem dışı düşen anti mayın podu her hangibir yaralanma veya hasara yol açmadı. Bu gibi olayları ciddiye alan deniz kuvvetleri kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Düşen podu bulmak için harekete geçen Donanmanın Mobil Dalış ve Kurtarma Biriminde görevli personel anti mayın podunu 14 Temmuz’da çıkarttı.

Meydana gelen kaza A Sınıfı olarak tanımlandı. Bir kazanın A sınıfı olarak değerlendirilebilmesi için ölümlü bir kaza olması, 2 milyon dolardan fazla hasarın bulunması ya da teçhizatın tamamen kaybedilmiş olması gerekiyor.

Deniz mayınlarının havadan etkisiz hale getirilmesinde kullanılan AN/ASQ-235 anti mayın sistemi gömülmemiş ve demirli deniz mayınlarını temizlemekte kullanılıyor. Sonar yardımıyla mayınları tespit eden sistem mayınları tanımlamak ve patlatmak için bir konsoldan kontrol ediliyor.

Podun yanlışlıkla düştüğü esnada MH-60S helikopterinde dört personel bulunuyordu.

Helikopter, bu tür görevler için tipik olan bir pod taşıyordu. Olayda her hangibir uçak ya da sudaki herhangibir tekne veya gemi riskli bir durumla karşılaşmadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu