Tolga Özbek

THY Kargo ne olacak?

THY Kargo ayrı bir yapılanmayla yabancı yatırımcıya mı satılacak? Kargo THY için neden bu kadar önemli? THY bir dönem yolcuda uyguladığı stratejiyi kargoda mı hayata geçiriyor? İşte kargo adımının detayları.

Türk Hava Yolları, geçen haftanın son günü borsa kapandıktan sonra uzun süredir beklenen THY Kargo’nun ayrı bir şirket haline gelmesini KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) aracılığı ile açıklamış oldu:

“Yönetim Kurulumuz’ca kargo operasyonlarına olan odağın artması, yeni ürün geliştirme ve dikey entegrasyon gibi odaklanmış stratejiler geliştirilmesi konusunda hızlı adım atılmasını sağlamakla beraber Turkish Cargo’nun benzersiz rekabet avantajından en üst düzeyde yararlanarak sektörün en önemli oyuncuları arasındaki yerimizin sağlamlaştırılması ve gelecekte potansiyel stratejik yurtdışı ortaklıklar için de ayrı bir platform oluşturulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iştiraki olan bir hava kargo şirketinin kurulmasına karar verilmiştir”

KARAR GEÇEN YIL ALINMIŞTI

Aslında THY, kargonun ayrı bir şirket haline gelmesi için geçen yıl düğmeye basmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştı. THY’nin Kargo’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen’in adımlarını belirlediği plan çerçevesinde ayrı bir şirket haline gelmek, kargo operasyonlarının filoyu da ayırarak büyümesi için önemli bir adım atılacaktı.

Halen THY Kargo’nun elinde toplam 25 adet kargo uçağı buluyor. 8 adet Boeing 777F ile 10 adet Airbus A330F, filonun ana taşıyıcıları. Ayrıca 7 adet de kiralık kargo uçağı var. Bunlar 4’ü ACT’ten wet lease olarak yani ekipleriyle kiralanan Boeing 747-400F, 2 adet ULS’den A310F ve bir adet de MNG’den A300-600F tipi uçak bulunuyor.

THY’NİN UÇUŞ NOKTA SAYISI

THY bu filo ile birlikte yolcu uçaklarının ‘belly cargo’ olarak adlandırılan gövde altında bagajlardan artan yeri de kullanıyor. Eski dönemde THY’nin yoğun uçuş ağı, kargo için çok önemli bir alt yapı sunuyordu. Eğer pandemi etkilerinin yavaş yavaş azalması ve tekrar eskisi gibi yoğun uçuşa geçildiğinde THY Kargo’nun asıl gücü ortaya çıkacak.

PARA GETİREN KARGO

Hava kargo, dünya ekonomisi ile benzer rakamlara sahip. Ekonomik küçülme hemen kargoyu vuruyor. Ancak koronavirüs salgınında olduğu gibi trafik durunca iş hava kargoya dönüyor. En çok para getiren mal ise her zaman ilaç. Örneğin koronavirüs aşısı, çok önemli. Özel şartlarda, belirli ısıda taşınması gerekiyor. 

Ancak ısıda çok bir değişim ilacın bozulması demek. İlacın uçağa yüklenirken veya İüstanbul’da aktarma yapılırken standartların korunması gerekiyor. Bu nedenle örneğin ortalama kargonun 1 kg ederi 10 birimse, bu uçakta 100 birime çıkabiliyor. THY’nin hedefi, ilaç taşıma konusunda yeteneklerin artırılması ve bu konuda daha fazla faaliyet gösterebilmek.

EKİPLER AYRILACAK

THY Kargo’nun ayrı bir operasyon izni alması yani bağımsız bir havayolu haline gelmesi durumunda pilotlarının da o şirkete geçmesi gerekiyor. O yüzden bugünlerde 777 veya A330 pilotlarının önemli bölümü kargoya geçme taraftarı. Amaç, aylık limitleri doldurmak ve daha fazla uçuş parası alabilmek. Bunun arkasında da THY’nin koronavirüs döneminde yaptığı çok ciddi maaş indirimi yatıyor.

Pilotların ayrılmasının ardından THY elindeki yolcu uçakları olan 777’lere 737’lerden, A330’lara da A320’lerden pilot kaydırması yapacak. Özellikle ikinci pilot açığının ortaya çıkmasıyla birlikte şu an uçamayan bir çok özel şirketteki pilot THY’ye girebilmenin yolunu arıyor.

YOLCU UÇAĞINDAN KARGOYA

THY bu dönemde yararlanmak üzere 10 adet A330 ile 4 adet 777 yolcu uçağını kargoya çevirmek üzere teklif almıştı. Geçici olarak atılacak adımla uçakların koltuk, tuvalet ve mutfakları sökülecek, kabinde emniyetli olarak kargo taşınacaktı. Ancak uzun süredir bu konuyla ilgili THY adım atmadı.

THY KARGO YURTDIŞINA SATILIR MI?

THY, koronavirüs nedeniyle tarihinin en ağır zararı ile karşı karşıya. Zararı kapatmak için muhtemel THY Kargo’nun bir bölümü yabancı veya yerli ortağa satılabilir. THY, havayolları batarken kargonun zirve yaptığı bu dönemde satış ile kasaya girecek taze parayı kullanarak ayakta kalmayı hedefliyor. v

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu