Savunma

ABD Hava Kuvvetleri A-29’i ‘retro’ boyadı

Brezilyalı Embraer şirketi ile ABD’den ortağı Fatih-Eren Özmen’in sahip olduğu Sierra Nevada şirketinin ortak projesi A-29 Super Tucano çok farklı bir boyama ile ABD’de görüntülendi. 

Halen ABD Hava Kuvvetleri’nin Combat Aviation Advisor (CAA-Savaş Havacılığı Danışmanı) Programı’nda kullanılacak. CAA’de ABD Hava Kuvvetleri Beechcraft’tan AT-6E Wolverine ve Embraer’in A-29’u ile birlikte yeni taktikler geliştirilecek. Askeri sertifikasyon süreci gerçekleştirilecek. Bu tecrübe isteyen ülkelere uçaklarla birlikte satılacak.

Geçtiğimiz günlerde ilk verilen AT-6’lardan sonra A-29 Super Tucano’nun ilginç boyama ile görüntülenmesi dikkat çekti. Uçaklar, Denver Colorado’daki Centennial Havalimanı’nda fotoğraflandı. Uçağın boyaması, İkinci Dünya Savaşı’nda P-51 Mustang uçakları ile aynı olması yani yeşil renk ve beyaz çizgilerin bulunuyordu.

PERVANELİ UÇAK KONSEPTİ

Gerek AT-6E (t-6 Texan II’den), gerekse de A-29 aslında turboprop orta aşama eğitim uçaklarından geliştirildi. Benzer bir çalışma da TUSAŞ tarafından Hürkuş üzerinde uygulanıyor. Hürkuş’un C modeli, yakın hava desteği görevinde kullanılacak.

Amaç bu konsept ile özellikle yerden havaya füze tehditinin olmadığı, genellikle de terörle mücadelede mevcut jet savaş uçaklarına göre daha ekonomik operasyon yapabilmek.

EMEKLİ TÜMGENERAL İRFAN SARP’IN YAZISI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu