İHASavunma

BAYKAR AKINCI, Roketsan’ın ÇAKIR’ı ile 100 km’den deniz hedefini vurdu

Savunma Sanayi Başkanlığı’nın liderliğinde yürütülen BAYKAR AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan’ın seyir füzesi ÇAKIR ile denizüstü hedefini 100 kilometre mesafeden başarıyla vurdu. ATMACA’dan geliştirilen ÇAKIR ile havadan atılan füze çalışmalarında yeni bir aşamaya geçilmiş oldu.

Bayraktar AKINCI, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Roketsan ÇAKIR seyir füzesi ile gerçekleştirilen bir atış testini daha başarıyla tamamladı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden 29 Şubat 2024 Perşembe günü kanat altında Roketsan’ın ÇAKIR füzesi ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı.

Sinop açıklarındaki test atışı

Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde 800 km/s sürate ulaşan ÇAKIR’ın hedefini vurduğu anlar büyük heyecanla takip edildi.

Bayraktar AKINCI TİHA, yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu kapsamında ÇAKIR Seyir Füzesinin entegrasyonu başarıyla devam ediyor. Milli jet motoruna sahip olan ÇAKIR Seyir Füzesi ile Bayraktar AKINCI kilometrelerce mesafedeki stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilecek. Kullandığı mühimmatlar nitelik kazanarak çeşitlenen Bayraktar AKINCI, stratejik seviyede caydırıcılığını artırdı.

ÇAKIR’ın menzili

150 kilometrenin üzerinde menziliyle öne çıkan ÇAKIR’ın İHA’ların yanı sıra insansız deniz araçları, jet uçaklar, helikopterler, hücumbot ve sabit kıyı savunma sistemlerine entegre edilmesi hedefleniyor.

ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefler, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor. Harp başlıklı versiyonları, bu hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor. ÇAKIR’ın nihai versiyonunda Kale Arge tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen KTJ-1750 turbojet motoru kullanılıyor.

AKINCI’nın yeni modeli

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak.

İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı. 

En büyük ihracat anlaşması

Azerbaycan envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA’nın 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte izledi. Suudi Arabistan Krallığı ile geçen yıl yapılan ihracat ve iş birliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde yaptığı en büyük ihracat anlaşması oldu.

ASELFLIR-500 ile vurdu

22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023 yılında 3 ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü’ye gitti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu’dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022 yılında Efes Tatbikatı kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

İhracat şampiyonu

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı.

Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu