Savunma

Polonya, Ukrayna’ya Piorun MANPADS hibe edecek

Polonya, Ukrayna Ordusu’na Piorun tipi Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) hibe etmeyi planlıyor. Piorun MANPADS’lerin, Ukranya’nın hava savunma kabiliyetini oldukça artıracağı öngörülüyor.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Polonya Bakanlar Kurulu tarafından Ukrayna’ya askeri yardım kararının alındığını açıkladı. Blaszczak tarafından yapılan açıklamaya göre söz konusu askeri yardım, Piorun MANPADS’ler ile birtakım mühimmatı içerecek.

Rusya Federasyonu ile yaşadığı gerilimden ötürü NATO ülkeleri, Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlara devam ediyor. İngiltere, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya yüzlerce NLAW tipi tanksavar silahı hibe etmişti. Ayrıca Ukrayna, Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA ile MAM-L/C mühimmatı ve ABD’den ise Javelin Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) tedarikinde bulunmuştu. Ukrayna tarafından tedarik edilen bu mühimmat ve platformların, olası bir muharebe esnasında Rus tanklarına karşı önemli etki göstereceği tahmin ediliyor.

Bunların yanında Ukranya, güçlü bir hava savunma ağına sahip değil. Polonya tarafından Ukrayna’ya hibe edilecek Piorun MANPADS’lerin, Ukrayna Ordusu’nun hava savunma kabiliyetini önemli ölçüde arttıracağı öngörülüyor. Piorun MANPADS’ler, özellikle helikopterlere karşı etkili olabilecek sistemler.

Piorun MANPADS

Piorun Taşınabilir Hava Savunma Sistemi (MANPADS),  Telesystem-Mesko şirketlerinin iş birliği içinde yürüttüğü bir Ar-Ge girişiminin sonucudur. Söz konusu geliştirme çalışmasına ilişkin anlaşma 2010 yılında Mesko ile Polonya Savunma Bakanlığı arasında imzalanmıştır.

Bu füzeler, 6,5 km’ye kadar menzilde ve 4 km’ye kadar irtifalarda zorlu koşullara rağmen hedefleri vurabilmektedir. Ayrıca uçaklara, helikopterlere ve İHA’lara karşı savunma yapabilmektedir.

Polonya Ordusu’na 2018 yılı sonunda, 100’den fazla füze teslimatı yapılmıştı. Gerçekleşen tüm teslimatlar, 400’den fazla fırlatıcı ve 1,300’den fazla füzenin teslimatını içeren 20 Aralık 2016 tarihinde yapılan sözleşme kapsamında bulunmakta. Kaynak: SavunmaSanayiST

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu