Hava Kuvvetleri

ABD Hava Kuvvetleri hipersonik AGM-183 füzesi alımından vazgeçti

ABD Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz yıllarda B-52’den atarak testlerini gerçekleştirdiği AGM-183 füzesininin alımından vazgeçti. Hipersonik olan füzenin testleri için 46,6 milyon dolarlık bütçe ayrılmıştı.

Testler, gelecekteki hipersonik programlara ışık tutması amacıyla son iki test uçuşu ile tamamlanacak. Ardından program durdurulacak.

Hipersonik nedir?

Hipersonik hızlar, ses hızının yaklaşık 5 katı ve üzerindeki hızlar olarak tanımlanıyor. Yani füzenin sürati saatte 6 bin kilometreyi aşıyor. Çok yüksek hızlı füzeler, dakikalar içinde uzun menzilden hedefleri üzerine geliyor. Önlen alınması açısından ciddi savunma sorunu oluşturabiliyor.

Konuyla ilgili olarak gelişmeler hakkında Hava Kuvvetleri Tedarikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrew Hunter, 29 Mart 2023 tarihinde Temsilciler Meclisi Taktik Hava ve Kara Kuvvetleri Alt Komitesine yazılı bir ifade verdi.

Hunter ifadesinde “Gelecekteki hipersonik programları bilgilendirmeye yardımcı olacak öğrenme ve test verilerini toplamak için her yönüyle test uçuşlarını tamamlamanın doğal bir faydası var” dedi.

En son test 13 Mart’ta yapıldı

AGM-183 için son test, 13 Mart 2023 tarihinde Kaliforniya açıklarında gerçekleştirilmişti. Füze, B-52 bombardıman uçağından bırakıldı ve uçuş tamamlandı. Ancak ABD Hava Kuvvetleri beklediği verileri testlerde alamadığını Kongre’ye yapılan sunumda açıkladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu