İHA

Çek Ordusu ‘Kamikaze İHA’ satın alıyor

Çek Ordusu, sürdürdüğü farklı tiplerde insansız hava aracı (İHA) tedarik programları kapsamında; kamikaze insansız hava aracı da satın alma hazırlıkları yapıyor.

Kamikaze insansız hava aracı satın alma hazırlıkları yapan Çekya’nın, İsrailli UVision firmasıyla görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor. Kamikaze İHA’lar, son dönemde özellikle Ukrayna-Rusya savaşında her iki tarafın da çok fazla kullandığı yeni nesil bir silah sistemi olarak öne çıkmaya başladı. Sabit ve döner kanatlı birçok farklı tipteki kamikaze İHA’lar, cephedeki gelişmelere yön veriyor.

Kamikaze İHA’lar kullanılarak hava savunma sistemi ve radarlar gibi kritik hedefler başta olmak üzere zırhlı ve zırhsız hedeflerin imhası gerçekleştiriliyor. Özellikle uzun menzilli kamikaze İHA’lar, Rus ordusu tarafından sıklıkla kullanılıyor.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; Çek Ordusu’nun görüşme gerçekleştirdiği UVision; tüpten atılabilen küçük İHA’lardan, katapulttan fırlatılan stratejik hedeflere karşı kullanılan büyük İHA’lara kadar birçok farklı ürün geliştiriyor. UVision’un ürün yelpazesi 3.5kg’dan 155kg’lık İHA’lara kadar uzanıyor. Şirketin en uzun menzilli İHA’ları, 200 kilometrenin üzerindeki mesafelerde vuruş gerçekleştirebiliyor.

UVision İHA Ailesi

10 Set Kamikaze İHA tedarik edilecek

Çek Ordusu tarafından hangi UVision ürününün seçileceği henüz bilinmiyor. Ordunun toplamda 10 set kamikaze İHA sistemi alımı yapması ve anlaşmayı 2023 yılının sonuna kadar imzalaması bekleniyor. Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından sonra farklı tiplerde İHA programları başlatan Çekya, kamikaze İHA gibi daha küçük boyutlu İHA’ların tedariğini öne çekti, MALE tipi İHA’ların tedariğini ise bir süre öteledi. Ordunun çok kısa süre içerisinde 200 adet civarında küçük İHA sistemi alımı gerçekleştirmesi planlanıyor.

Kamikaze İHA’lar, seyir füzesi ile keşif İHA’sı işlevlerinin benzersiz bir kombinasyonunu sunan sistemler olarak ön plana çıkıyor. Sessiz ve düşük hız özellikleri, radarlar tarafından tespit edilmelerini zorlaştırarak, bir hedefin üzerinde dolanabilmelerine ve uygun anda saldırmalarına olanak tanıyor.

Daha küçük insansız hava araçları, fırlatıcıyı ve insansız hava aracını sırtında taşıyabilen tek bir asker tarafından kolayca kontrol edilebiliyor. Daha büyük İHA’lar ise hedeflerine ulaşmak için daha büyük fırlatma ve kontrol altyapıları gerektiriyor.

Dolanan mühimmat ve kamikaze İHA konsepti birkaç yıldır çeşitli ordular tarafından kullanılmaktaydı, ancak Azerbaycan’ın bu sistemleri Ermeni hava savunmasını etkisiz hale getirmek için etkili bir şekilde kullandığı 2020 Dağlık Karabağ Savaş sırasında daha fazla dikkat çekmeye başladılar. Ukrayna-Rusya savaşında ise kamikaze İHA sistemlerinin bir ordunun olmazsa olmaz parçası haline geldiği kanısı oluştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu