HaberlerHavacılık IT

STM, ChatGPT’de bilgi sızıntısına dikkat çekiyor

Türk savunma sanayiinin mühendislik şirketi STM, son yıllarda hazırladığı siber tehdit durum raporlarında hayatımızın önemli bir parçası haline gelen ChatGPT’deki siber sorunlara dikkat çekti.

Türkiye’de siber güvenlik alanında önemli projelere ve yerli ürünlere imza atan STM’nin, Teknolojik Düşünce Merkezi “ThinkTech”, Nisan-Haziran 2023 tarihlerini içeren yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.

STM’nin siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan raporda, 8 ayrı konu başlığı bulunuyor. Raporda, yapay zeka aracı ChatGPT’te yaşanan kesinti ve zafiyetler, enerji sektöründe siber güvenlik yetkinlik modeli, siber-fiziksel sistemlerin güvenliği, en çok siber saldırı gerçekleştiren ülkeler gibi birçok güncel ve ilginç konu başlıkları yer alıyor.

ChatGPT’te Bazı Kullanıcıların Bilgileri Sızdırıldı

Son zamanların en popüler yapay zeka uygulamalarının başında gelen ve çıkış yaptığı ilk aylarda 100 milyon kullanıcı barajını aşan ChatGPT’nin ücretli abonelik sürümü olan “ChatGPT Plus” Şubat ayında kullanıma sunulurken, ChatGPT’de Mart ayının son haftasında birkaç saatlik kesinti meydana geldi.

STM’nin raporuna göre, ChatGPT’nin kullandığı bir açık kaynak kütüphanesi bu kesintiye sebep oldu ve bu kütüphanede kullanıcıların birbirlerinin sohbet geçmişlerini görmesine olanak sağlayan zafiyetler oluştu. OpenAI yaptığı açıklamada, ChatGPT Plus üyeliği olan kullanıcıların yüzde 1,2’sinin belli bir saat diliminde aktif bir şekilde platformu kullandılarsa, ödeme bilgilerinde veri ifşasının gündeme geldiğine dikkat çekti.

Raporda, o zaman dilimindeki aktif kullanıcıların; isim, soy isim, e-posta adresi, fatura adresi, kredi kartı tipi, kredi kartının son dört hanesi ve kredi kartının son kullanma tarihi gibi verilerinin görüntülendiği tespiti yer aldı.

Bir diğer araştırmada ise CHATGPT’ye yerleştirilen bir dosya sayesinde, kullanıcıların bu bağlantıya tıklamasıyla, hesaplarının ele geçirildiği ortaya çıktı. Saldırganların, bu yolla kullanıcıların hesap bilgilerini, sohbet geçmişlerini, fatura bilgilerine erişebildiği belirtilirken, OpenAI’in bu zafiyeti kısa sürede kapattığı kaydedildi.

“Siber-Fiziksel Sistemlerde Önlem Alınmazsa Veri Kaybı Yaşanabilir”

STM’nin raporunda ele alınan bir diğer konu ise CPS (Cyber-Physical System) yani Siber-Fiziksel Sistemler oldu. Fiziksel ve dijital bileşenlerin birlikte çalıştığı gerçek zamanlı gömülü sistemler olan CPS’nin günlük hayatta kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bir fabrikada otomatik makinelerin ve robotların birlikte çalışması, sağlık sektöründe tıbbi cihazların veri paylaşımı veya sivil-askeri birçok alandaki sistemlerde gerçek zamanlı veri paylaşımı CPS örnekleri olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak bu dijitalleşme beraberinde bazı risklerinde beraberinde getiriyor. Raporda, CPS’lerin kötü niyetli kişilerin siber saldırılarına maruz kalabileceği, bu saldırılar sonucunda sistemlerin kapalı kalma süresine, veri kaybına, hatalı çalışmasına ve hatta kullanıcıların fiziksel olarak zarar görmesine neden olabileceğine dikkat çekildi. Bu tehditlerden korumak için; veri güvenliği, ağ güvenliği ve yazılım güvenliğinde gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilerek, “Güvenlik uzmanları, CPS sistemlerini sürekli olarak değerlendirmeli, güncellemeler yapmalı ve güvenlik açıklarını tespit etmelidir” uyarılarına yer verildi.

Kritik Enerji Tesislerinin Siber Güvenliği

STM raporda, Türkiye’de 6 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve enerji sektöründe kullanılan endüstriyel kontrol sistemlerinin siber güvenliğini iyileştirmeyi amaçlayan “Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği”ni de detaylı şekilde ele aldı. Elektirik dağıtım şirketlerinden doğalgaz dağıtım sektörüne kadar kritik enerji tesislerinde siber güvenlik uygulamalarının sınıflandırması, yetkinlik modeli ve atılacak adımlar raporda yer aldı.

En Çok Siber Saldırı ABD’den

STM’nin kendi Honeypot sensörleri tarafından veriler; dünya genelinde en çok siber saldırı toplanan ülkeleri de ortaya koydu. 2023’in Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca STM’nin Honeypot (Bal küpü-tuzak sunucu)’larına toplam 3 milyon 304 bin saldırı yansıdı. En çok saldırıyı yapan ülke 194 bin ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olurken, 185 bin saldırı ile Rusya ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla; Hindistan, Fransa, Hollanda, Almanya, Çin, Vietnam, Polonya ve Türkiye izledi.

Rapora Erişim Linki: https://thinktech.stm.com.tr/tr/siber-tehdit-durum-raporu-nisan-haziran-2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu