Hava KuvvetleriNecdet GürsoyYazarlar

121. Filo’nun Arıları yeni kamuflajlarını giydi. İşte T-38’lerin muharip boyaması

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bazı T-38M Talon’lara çarpıcı yeni bir boya şeması uyguladı. İleri jet ve harbe hazırlık görevlerinde kullanılan T-38M’lerden bir bölümü muharip olarak adlandırılan iki ton gri renk ile uçmaya başladı. Tasarım, bir çok filonun amblemini ve boya paternini çizen Ömer Erkmen tarafından hayata geçirildi. Yeni boyamayı Levent Başara anlattı:

İki tonlu gri renk kamuflaj paterni yalnızca 121. Filodaki Harbe Hazırlık Eğitiminde kullanılan uçaklara uygulanacak. Kuyrukta etkileyici kızgın bir arı figürü ile yatay ve dikey stabilizede turuncu detaylara yer verildi.

121. Filo’da kullanılıyor

İzmir Çiğli 2’nci Ana Jet Üssü Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığına bağlı 121. Filonun amblemi olan Arı figürü muharip konsept gereği biraz daha sert ve agresif çizgide çalışıldı.

Özel olarak muharip formatta hazırlanan patern aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan pek çok peçi de tasarlayan grafik tasarımcı Ömer Erkmen’in eseri.

T-38M Talon’ların boyası, ASFAT bünyesindeki Eskişehir 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından yapıldı.

Halen 63-8159 ve 62-3737 kuyruk tescilli iki T-38M bu yeni görünüme sahip bulunuyor.

TUSAŞ tarafından modernize edildi

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine 1978 yılında girmeye başlayan T-38 uçakları, T-33’lerin yerini aldı. Uçaklar 2010’lara gelirken yeni nesil savaş uçaklarında görev yapacak pilotların eğitimi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile ASELSAN tarafından gerçekleştirilen modernizasyonla hem geliştirildi hem de yapısal olarak ömrü uzatıldı.

Halen uçak, ileri jet eğitiminin yanı sıra harbe hazırlıkta kullanılıyor. Bu açıdan T-38M’ler, Konya’da uzun yıllardır kullanılan F-5 2000’lerin de yerini almış durumda.

İki ton gri boyanan uçaklar, muharip pilot eğitiminde kullanılacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu