Tolga ÖzbekUzayYazarlar

İlk Türk astronotu Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında uzaya çıkacak

Bir süredir ABD’de eğitim gören ve ilk Türk astronotu olacak Albay Alper Gezeravcı’nın uzay programı belli oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı bitmeden Albay Alper Gezeravcı kasım veya aralık ayında uzaya gönderilecek.

Tolga Özbek uzay uçuşunu anlattı

 

Uzay operasyonu, Axiom Space tarafından SpaceX’e ait Dragon Crew ile gerçekleştirilecek. Görev, Axiom Mission 3 (Ax-3) olarak adlandırılıyor. 

Şu anlık takvim kesinleşmemekle birlikte uçuşun kasım ayı sonunda veya aralık ayı başıda yapılması planlanıyor.

Fırlatma işlemi, SpaceX Falcon 9 roketi, SpaceX Dragon uzay aracındaki Ax-3 mürettebatını NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan uzaya gönderecek. 

15 gün uzayda kalacak

Tamamı Avrupalı astronot ekibinin uzay uçuşu için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) aracılığıyla İtalya, Türkiye ve İsveç iş birliği yapıyor. Göreve Axiom Space’in Baş Astronotu ve Komutanı Michael López-Alegría kumanda edecek. Michael López-Alegría hem İspanyol hem de ABD vatandaşı.

Albay Walter Villadei (İtalya) pilot, Alper Gezeravcı ile Marcus Wandt (İsveç), Ax-3 Görev Uzmanı olarak uzaya çıkacak. Albay Alper Gezeravcı’nun içinde olduğu astronot ekibi, 15 gün boyunca uzayda olacak. Fırlatma işleminin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile buluşacak astronotlar görev boyunca 13 önemli deney gerçekleştirecek.

İlk Türk astronotu, Albay Alper Gezeravcı olacak.

Mikro yer çekim testleri

Eski NASA astronotu ve Ax-1 komutanı López-Alegría, yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi:

”Axiom Space ile başka bir özel astronot görevine komuta etmek ve dünyanın bir bölgesinde birkaç ülkeyi temsil eden dinamik bir profesyonel operatör ekibine liderlik etmek bir onur. Bu ekip, hükümetlerin ve uzay ajanslarının mikro yerçekimine nasıl eriştiği ve faydalarından nasıl yararlandığına dair paradigmayı değiştiriyor. Ax-3 misyonu, ISS’nin inşası dışındaki ortaklıkları teşvik ettiği ve Avrupa ülkelerini gelişmekte olan ticari uzay endüstrisinin öncüleri olarak konumlandırdığı için dönüşümsel olacak. Bu ekiple ve yerde, yörüngede ve dünyanın dört bir yanında misyonumuzu destekleyecek herkesle çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Ax-3 uçuş ekibi Komutan Michael López-Alegría Albay Walter Villadei (İtalya) pilot, Alper Gezeravcı ile Marcus Wandt (İsveç)

Türkiye’nin hedefi

Ax-3’ün bir parçası olarak Türkiye, ülkenin uzay keşif yeteneklerini genişletmek ve ulusal bir insanlı uzay uçuşu programı oluşturmak için daha büyük bir çabayla ilk astronotunu uzaya gönderiyor. Ax-3 ayrıca ESA-sponsorlu bir astronot için ilk ticari uzay uçuşu görevi olacak. 

İtalya için Ax-3 misyonu, uzaya güvenli, emniyetli ve etkili erişim çabasını teşvik etmek için tüm ülke çabalarını temsil ediyor.

Boeing tarafından yapılan Uluslararası Uzay İstasyonu, farklı ülkelerden gelen astronotlar tarafından kullanılıyor.

Ticari uçuş olarak adlandırılıyor

Aslında bu uzay uçuşu Axiom Space tarafından ticari uzay endüstrisinin hem özel şahıslar hem de hükümetler tarafından desteklenen özel astronotlar için ciddi öneme sahip. Şirket bu tür uçuşları özel sektöre de yayarak bir çok deneyin gerçekleştirilmesini sağlamayı ön görüyor.  

Uçuş adayları, uzayda yaşamaya ve çalışmaya hazırlık olarak Axiom Space’in detaylı eğitim müfredatı ile gerçekleştiriyor. 

Axiom Space’teki uzman ekip, ulusların ve kuruluşların insanlı uzay uçuşu programları oluşturmasına, astronot seçim programları geliştirmesine ve uluslararası uzay kaşifleri topluluğunu insanlığın daha büyük ve daha çeşitli bir temsiline genişletmek için gereken uzmanlığı sağlamasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Albay Alper Gezeravcı kimdir?

Millî Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin uzaya gidecek ilk uzay yolcuları arasında asil olarak seçilen Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979’da Mersin’de doğdu. 

Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Daha sonra ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde harekât araştırması alanında yüksek lisans yaptı. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu ve standardize filo akademik kol komutanı olarak görev aldı. 

30 Ağustos’ta yarbay rütbesinden albaylığa terfi eden Gezeravcı’nın rütbesi ise Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından takıldı.

Yedek astronot adayı Tuva Cihangir Atasever

Bu uçuşta Albay Alper Gezeravcı’nın yedeği ise Tuva Cihangir Atasever. 31 yaşındaki Atasever, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezunu. Atasever, master programın tamamladıktan sonra 5 yıl boyunca Roketsan’da görev aldı.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu