Savunma

Filipinler T129 istedi ama…

Türkiye ile Filipinler arasında 2018 sonunda T129 ATAK Taarruz Helikopteri satışı konusunda adım atılmıştı. Filipinler Ordusu’nun hazırladığı teknik raporda, T129 rakiplerini geride bırakmıştı. Ancak motor için ABD’nin izne yanaşmaması Filipinler ihalesinde Türkiye’nin şansını azalttı.

Geçtiğimiz gün, ABD Kongresi’ne Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından gönderilen tebligatta, Filipinlere 1,5 milyar dolarlık AH-64 Apache ile 450 milyon dolarlık AH-1Z helikopterlerinden oluşan iki paket için onay verilmesi istendi.

Hem AH-64 hem de AH-1Z için sunulan tekliflerde yedek motor, parça, eğitimin yanı sıra 200 adet Hellfire füzesi, 12 adet Hellfire eğitim füzesi ile çok sayıda diğer mühimmat da yer alıyor.

İTİRAZ GELMEZSE GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK

Sunulan rapora ABD Kongresi’nden 30 gün içinde itiraz gelmezse, satış konusundaki görüşmeler ABD ile Filipinler arasında başlayacak. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) son dönemde ülkemizde hem Kara Kuvvetleri hem de Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılan T129 ATAK Helikopterleri için ciddi bir pazarlama çalışması yapıyor. Önce Pakistan ile gerçekleştirilen anlaşmada 30 adet helikopter için anlaşma yapılmıştı.

Ancak T129’da kullanılan ABD motorları için Türkiye’nin başvurusu halen ABD’de bekliyor. Pakistan Türkiye’ye geçtiğimiz aylarda 1 yıllık ek süre vermişti. Halen Çin, Pakistan’a kendi taarruz helikopterini satmak için girişimlerini hızlandırmış durumda.

Bu gelişmeler yaşanırken diğer taraftan TUSAŞ Motor Sanayi (TEI), hem T625 Gökbey hem de benzer sisteme sahip T129 ATAK için TS1400 motorunu geliştirmek üzere çalışmalarını hızlandırdı. İlk motorun önce gelecek yıl T625’te uçmaya başlaması bekleniyor. Sonrasında motor T129’a takılacak.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Pakistan satışı konusunda abd bilmiyor mu biz satamazsak çin satacak bu helikopterleri. Bizim yerimize çinin satış yapmasını mı tercih ediyor anlamış değilim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu