FinansHaberler

General Electric 3 ayrı şirkete bölünüyor

ABD’li sanayi devi General Electric (GE), havacılık, sağlık ve enerji sektörlerine odaklanan 3 şirkete bölüneceğini duyurdu. Boston merkezli 129 yıllık şirketten yapılan açıklamada, GE’nin 3 halka açık şirket oluşturmayı planladığı aktarıldı.

GE Yenilenebilir Enerji, GE Power ve GE Dijital’in birleşeceği belirtilen açıklamada, GE Havacılık ve GE Sağlık ile 3 ayrı şirket olarak faaliyet gösterecekleri belirtildi.

Sağlık ve enerjiden çıkıyor, havacılığa devam

Açıklamada, sağlık hizmetlerine yönelik şirketin 2023 yılının başlarında, enerji şirketinin ise 2024’te ayrılmasının planlandığı, bu bölünmenin ardından GE’nin havacılık odaklı bir şirket olacağı kaydedildi.

2021 yılına kâr marjlarında bir toparlanmaya giderek başlayan GE, hisse senetlerinde de istikrarlı bir yükselişe girdi. Bu yıl içerisinde GE Healthcare’in, ultrasyon alanındaki portföyünü genişletmek amacıyla BK Medical’i 1,45 milyar dolara satın alması yatırımcı cephesinden de olumlu tepkiler aldı.

Son olarak Kasım 2021’de üç halka açık şirkete bölünmeyi planladığını açıklayan GE’nin CEO’su Larry Culp, grubu üç ana iş koluna bölmenin odaklanmayı artıracağını, hedefli sermaye dağıtımına imkan sağlayacağını ve kendilerine stratejik esneklik sağlayacağını belirtmişti.

Topluluktan ilk ayrılık sağlık grubunda 2023’te gerçekleşecek. Generel Electric’in GE Renewable Energy, GE Power ve GE Digital şirketleri ise 2024’te enerji odaklı bir şirket olarak ayrılacak. Bu işlemlerin ardından GE havacılık odaklı bir şirket olarak yoluna devam edecek. Tarihsel süreç içerisinde yaşanan tüm krizlere ve alınan kararlara rağmen GE, bugün hala yatırımcıların gözünde ikonikleşmiş Amerikan şirketlerinden biri.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu