Savunma

İngiltere ve Norveç’ten Ukrayna’ya Black Hornet mini İHA sistemi

Özel Kuvvetler tarafında kullanılan, anlık istihbarat veren mini İHA sistemleri konusunda İngiltere ve Norveç, Ukrayna’ya yardım kararı aldı. Toplam 9 milyon 250 bin dolarlık Black Hornet olarak adlandırılan sistem Ukrayna’ya askeri yardım olarak verilecek.

Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram yaptığı açıklamada, “Bu hibe Ukrayna’ya desteğimizin sürdüğüne dair taahhüdümüzün arkasında olduğumuza işaret ediyor, ve ayrıca Batılı ülkelerin savaşta nasıl destek olabileceğine dair yeni bir yön gösteriyor. Şu ana kadar biz ve müttefiklerimiz kendi depolarımızdakileri hibe ettik” dedi.

Özel Kuvvetler tarafından kullanılıyor

Norveç tarafından geliştirilen bu mikro İHA’ların küresel pazarda lider olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi birçok müttefik ülke tarafından kullandığını belirten Bakan Gram, tanıma ve hedef belirlemede kullanılan İHA’ları “kullanımı kolay, dayanıklı, tespiti zor ve özellikle kırsal alanlardaki savaşlar için uygun” olarak tanımladı. Sistem ağırlıklı olarak Özel Kuvvetler tarafından kullanılıyor.

Norveç hükümeti mikro İHA’lar Norveç Savunma Bakanlığı Malzeme Ajansı’nın çerçeve anlaşmasının iptali ile Teledyne Flir firması tarafından temin edileceğini duyurdu.

Tedarik, eğitim ve teslimatın İngiliz yetkililerle iş birliği ve koordinasyon içinde sağlanacağı ifade edildi.

 

İHA-savarlar İngiltere’den

İHA-savar sisteminin de aynı fondan yaklaşık 100 milyonluk Norveç fonuna denk gelen bir maliyetle karşılanacağını belirten Norveç hükümeti, bunun için İngiliz SteelRock Technologies şirketi tarafından üretilen Nightfighter (Gece Savaşçısı) İHA-savar sisteminin seçildiğini bildirdi.

Taşınabilir SteelRock Nightfighter sistemi etkili sıkıştırma ile İHA’lara karşı koruma sağlıyor.

Sistemin özellikle küçük devriyelerin, topçu konumlarının ve diğer önemli kaynakları korunması için uygun olduğu belirtiliyor.

Norveç ve İngiltere’nin Ukrayna ile omuz omuza durmaya devam etmeye kararlı olduğunu vurgulayan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da bu en yeni teknolojilere sahip İHA’ların Ukrayna birliklerine hayati bir avantaj sağlayacağının altını çizdi.

Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya büyük destek veren İngiltere, destek paketinin bir parçası olarak Ukraynalı askerlere temel piyade eğitimi vermeye başladı.

İngiltere’nin güneyinde bir askeri üste eğitim alan Ukraynalı askerler, 120 gün içerisinde sıcak savaşa hazır hale gelecek. (euronews)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu