Haberler

Ukrayna hava sahasına ‘sigorta’ engeli

Havayolu ve genel havacılık operasyonları için batılı sigorta şirketlerinin 14 Şubat’tan itibaren Ukrayna’yı kapsam dışına çıkartacağı iddia edildi. BU adımın arkasından bir çok havayolu şirketinin Ukrayna seferlerini durduracağı ifade ediliyor.

Halen savaş yaşanan veya güvenlik riski olan ülkelere yapılacak seferlerde uluslararası sigorta kapsam vermiyor. Bu tür ülkelere uçmak isteyen havayolları veya hava taksi şirketleri, sigortalar kabul ediyorsa ek prim ödeyerek veya kabul etmiyorsa riski yüklenerek uçuyor. Örneğin Türk Hava Yolları Somali seferlerini Türkiye Cumhuriyeti’nin garantisi kapsamında gerçekleştiriyor.

48 saat iddiası

Bu iddia ortaya atan Ukrayna merkezli haber sitesi strana.ua, başta büyük İngiliz sigorta şirketleri olmak üzere Batılı sigorta şirketleri, tüm uluslararası havayolu şirketlerine bildirim göndererek uçaklar üzerindeki sigorta teminatlarının 48 saat içinde kaldırılacağını ve şirketlerin bu süre zarfında Ukrayna’dan ayrılmaları gerektiğini bildirdi.

Strana.ua’ya konuşan bir kaynak, “Birkaç saat önce sigorta şirketinden bildirim geldi. Uçağımızı 48 saat içinde Avrupa hava sahasına taşımamız gerektiği belirtildi. Uçağımız Ukrayna’da değildi, bu nedenle onu oraya göndermeme kararı aldık” dedi.

Bir başka kaynak, “Pazartesi gün ortasından itibaren hiçbir uçak Ukrayna’ya gitmeyecek ve Ukrayna’dan kalkmayacak” diye konuştu.

Siteye konuşan bir diğer kaynağa göre ilk sorunlar, 2021 yılının sonunda, Ukraynalı bir havayolu şirketine uçak kiralayan bir Avrupalı şirketin iki uçağın ülkeden çekilmesini talep etmesiyle başladı.

‘Karar uzun süre önce olgunlaştı’

Kaynak, “O zaman bunun neyle bağlantılı olduğu henüz tam olarak belli değildi. Söylentilere göre, bir havayolu şirketinin sorunları vardı, para sıkıntısı çekiyordu ve ödemelerini yapamayacağı ortaya çıktı. Bu yüzden sigortacılar, uçakların sahibine onları Avrupa’ya götürmesini tavsiye etti. Ancak Ocak ayından beri bu tür durumlar diğer havayolları için de tekrarlandı. Uluslararası sigortacılar, hizmet verdikleri yabancı havayolu şirketlerinin uçaklarının Kiev’de park halinde kalmaması konusunda giderek daha ısrarcı hale geldiler. Ukrayna hava sahasındaki uçuşlara ilişkin riskleri kapsam dışı bırakma kararı uzun süre önce olgunlaştı” ifadelerini kullandı.

Dün Hollandalı havayolu şirketi KLM, tansiyonun yükselmesi nedeniyle Ukrayna’ya olan uçuşların askıya alındığını duyurmuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu