Türk Savunma Sanayi

TUSAŞ’ın insansız helikopteri bu yıl uçacak

Geçtiğimiz günlerde arka arkaya hava araçlarının ilk uçuşlarını yapan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yeni ürünü hakkında ilk ipuçlarını verdi. TUSAŞ tarafından tarafından geliştirilen insansız helikopteri, önümüzdeki birkaç ay içerisinde gökyüzüyle buluşturmak.

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberinde, TUSAŞ’ın insansız bir helikopter çalışmaları yaptığına dikkat TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu, “Hem Gökbey hem de ATAK 2’nin Anadolu için deniz versiyonlarının geliştirileceğini, ATAK-1 ve ATAK-2 arasında yeni bir platformun hayata geçeceğini aktarıyor Demiroğlu. ATAK-2 ile ilgili “Takvim nasıl bu kadar hızlı ilerledi?” sorumuza yanıt verirken ‘Gökbey Genel Maksat Helikopteri’ni merkeze oturtuyor.

Daha net bir ifadeyle, aslında Gökbey ile çok ciddi bir ‘know-how’ kazandıklarını anlatıyor ve böylece ATAK-2’nin belki de rekor sürede yer testlerini tamamladıklarını söylüyor.

Bir sonraki versiyonda değişiklikler olacak

ATAK-2 yakından çok büyük ve gerçekten de oldukça güçlü bir platform olarak görünüyor. Helikopterin ilk uçuşuna dair videonun yayınlamasıyla birlikte iki temel konu sıkça tartışıldı. Platformun büyüklüğü ile termal kamera ve burun topunun konumu bu noktalardan biriydi.

Mehmet Demiroğlu, mevcut helikopterin P0 denilen ilk prototip olduğunu ve P1 üzerinde tasarımda bazı değişiklikler olacağı bilgisini paylaşıyor. Burnun farklı bir hal alacağını ve dolayısıyla termal kameranın yerinin de değişeceğine değiniyor.

TUSAŞ’ın insansız helikopteri gün sayıyor

TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu’nu bulmuşken savunma sanayii sektöründe bir süredir dillendirilen “TUSAŞ insansız bir taarruz helikopteri çalışıyor” iddiasını doğrudan soruyoruz.

“Evet, bizim şu an insansız helikopterler üzerinde bir çalışmamız var.” diyor Demiroğlu ve devam ediyor:

“Bunu tek başımıza helikopter tarafı olarak biz yapmıyoruz. TUSAŞ İnsansız Hava Araçları grubuyla birlikte çalışıyoruz. Çünkü onlar ‘insansızlaştırma’ meselesini çok iyi biliyorlar. Biz de helikopter yapabilme konusunda oldukça iyiyiz.

Gelinen noktada bu iki güç, bu iki deneyim birleşti. İlk çalışmamızı hazır olan bir helikopterden yapacağız. Önce deneme uçuşları olacak ve sonrasında kendi platformlarımızı sıfırdan başlayıp birkaç aile olacak şekilde geliştireceğiz.

Tabii haliyle bu çalışmanın ne zaman daha da somutlaşacağı da merak ediliyor. Diğer platformlara verdiğimiz öncelik nedeniyle biraz arkadan geliyor ama insansız helikopterin birkaç ay içinde uçtuğunu göreceğiz.”

TS-1400 motoruyla ilgili iddialar

Gökbey’in yerli/milli motor TS-1400 ile havalandığı görüntüler hepimizi gururlandırdı. Ancak bu güzel haberin ardından özellikle sosyal medyada kasıtlı bir karalama kampanyası başladı ve TS-1400 motoru hedef alındı. Hatta söz konusu uçuşta TS-1400’ün kullanılmadığı gibi iddialar yayıldı.

Mehmet Demiroğlu bu tür kasıtlı iftiralara cevap dahi vermek istemediğini söylüyor ancak kimsenin aklında bir soru işareti kalmaması için bazı bilgiler de paylaşıyor.

O gün Gökbey’in TS-1400 motoruyla uçtuğunu üzerine basarak söylüyor Demiroğlu ve “Böyle asılsız şeylere kimse inanmasın. Biz bunları yapabilecek kabiliyetteyiz. Gökbey’i yaptık, Atak’ı yaptık, ardından ATAK-2’yi yaptık. Karalamalara kimse kulak asmasın ve burada çalışan mühendislere güvenmeye devam etsin” diyerek sözlerini tamamlıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu