HaberlerTolga Özbek

Kazakistan ANKA siparişini iptal edip TAV’dan havalimanını geri alır mı?

Son günlerin en çok tartışılan konularından biri de Kazakistan’da yaşanan karışıklık. Rusya askerinin mevcut yönetim tarafından ülkeye daveti ile farklı bir boyuta giren karışıklığın bir de Türkiye açısından savunma ve havacılık tarafı var.

Kazakistan ile özellikle savunma konusunda artan ilişkiler dikkat çekici. Örneğin Kazakistan geçtiğimiz Kasım ayında TUSAŞ’tan 3 adet ANKA-S ve iki yer sistemi almak üzere el sıkıştı. Nisan 2021’de ise TAV Havalimanları Holding Almatı Havalimanı terminalini işletmek üzere 365 milyon dolar ödedi. 200 milyon dolarlık da yeni terminal yatırımı yapacak.

 

Bundan sonra ne olacak

Kazakistan, son yıllarda batıdan askeri uçak alımları ile dikkat çekiyor. C295’den sonra Airbus’tan A400M askeri nakliye uçaklarından iki adet sipariş verdi. Türkiye ile yürüyen en önemli proje ise TUSAŞ’ın ANKA-S ihracatı. Yaklaşık 80 milyon dolarlık anlaşmada teslimatın 2023’te yapılması hedefleniyordu. Kazakistan’ın durumu ne olacak? Rusya’nın kontrolü altına girmesinde bu teslimat gerçekleşecek mi? 

Savunma konusunda bir başka önemli yatırım ise ASELSAN’ın. 2011’de karar verilen, yatırımı 2013’te tamamlanan fabrika bugün Kazakistan’da çalışmalarını sürdürüyor. 44 milyon dolarlık yatırımla burada üretilen optik sistemler, çeşitli modernizasyon projeleri için ihracat da hedefleniyor.

TAV’dan 365 milyon dolarlık yatırım

TAV Havalimanları Holding, İstanbul’da Atatürk Havalimanı ile yola çıktıktan sonra farklı coğrafyalara girdi. Ama Gürcistan’da işletmeye aldığı Tiflis Havalimanı, Rusların bombardımanını yaşadı. Tunus’ta işlettiği havalimanları ile Arap Baharı yaşandı. Tunus Havalimanı’nın adı bile değiştirildi.

İnşaat tarafı ise Libya’da büyük bir sıkıntı yaşamıştı. Personel iç savaş sırasında büyük bir operasyon ile Libya’dan tahliye edilebilmişti. Bu konuda maliyetler nasıl karşılandığı bilmiyorum.

Protestocular önceki gün Almatı Havalimanı’nı bastı. Terminal içine ağır hasar verdi. Bu olaydan bir kaç saat önce havalimanı kapatıldığı için tüm personel eve gönderilmişti.

Şimdi TAV’ın önünde önemli bir sorun var. Bir tarafta yatırdığı 365 milyon dolar. Bir tarafta da geleceği soru işareti olan bir ülke…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu