Savunma

SİPER hedefini 100 kilometreden vurdu

SİPER Uzun Menzilli Savunma Füze Sistemi, entegre sistem seviyesi atışlı testini başarıyla gerçekleştirdi. Yaklaşık 26 bin feet irtifadan uçan hedef uçak, yaklaşık 100 kilometre mesafeden vuruldu. Sinop’ta yapılan testlerin görüntüsünü Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir paylaştı. ROKETSAN ve ASELSAN tarafında yapılan projenin 2023’te hizmete girmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili olarak Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Savunma sanayiimizden Büyük Taarruz ve Malazgirt’in yıldönümünde ecdadın şanına yakışır bir başarı. Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SİPER adım adım yükseliyor. SİPER son test atışında yüksek hızlı hedeflerde 100 km’yi gözüne kestirdiğini gösterdi.” ifadelerine yer verildi.

Testteki İlkler

İcra edilen test esnasında, SİPER Sistemi için ASELSAN tarafından geliştirilen; EİRS tabanlı Arama Radarı (AR), Atış Kontrol Merkezi (AKM) ve Füze Fırlatma Sistemi (FFS)’nin de ilk kez kullanıldığı gözlemlendi. Ayrıca, haberleşme sistemlerinin de testler esnasında aktif olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu yüzden test, ‘Entegre Sistem Seviyesi Atışlı Testi’ olarak adlandırıldı.

SİPER’in, 2023 yılı içerisinde envantere girmesi planlanıyor. Sistemin kullanılacağı Roketsan üretimi HİSAR-RF tabanlı ilk füzenin 100 kilometre azami menzile sahip olması planlanıyor. Daha sonraki versiyonlarsa ise bu menzilin oldukça artması hedefleniyor.

SİPER Projesi’nin ilerleyişi devam ederken, sistem hakkında yeni detaylar ortaya çıkıyor. Son olarak ASELSAN, SİPER Sistemi ile ilgili kapsamlı bir bilgi paylaşımında bulundu. ASELSAN tarafından paylaşılan bilgilere göre SİPER Sistemi’ne ait filoda;

  • Filo Kontrol Merkezi
  • Atış Kontrol Merkezi (AKM)
  • Atış Kontrol Radarı (AKR)
  • Arama Radarı (AR)
  • Füze Fırlatma / Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FFS/FTYS)
  • Tam Atım Füzeler
  • Haberleşme İstasyon Aracı (HİA)
  • Haberleşme Röle Aracı (HRA)
  • Bakım Onarım Aracı
  • Sınıf Tipi Eğitim Simülatörleri bileşenleri bulunacak.

SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı uzun menzilde hava savunmasını sağlamakta olup, dağıtık mimariye, yakın ve uzak konuşlanma yeteneklerine, çoklu angajman ve ardışık ateşleme, zorlu hava koşullarında görev yapabilme, kara, hava, deniz ve demiryolu ile taşınma, çoklu taktik veri link ile üst komuta kontrol entegrasyonu, Radar Ağı Yönetim Sistemi (RADNET) ve Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) ile bağlantı yeteneğine sahip olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu