Genel Havacılık

SJ30 iş jeti nasıl Türkiye’de yapılacak?

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul AirShow’da önemli açıklamalardan biri, Amerikan MSC Aerospace SyberJet SJ30i iş jetinin haklarının Ankara merkezli BMH Havacılık tarafından satın alınmasıydı. Uçağın üretim hattının Türkiye’ye getirilmesi ve parça imalatının önemli bölümünün ülkemizde gerçekleştirilmesi hedefliyor.

İstanbul AirShow sırasında bu heyecana ortak olduk. Koltuk kapasitesi 6 ila 8 arasında değişen, menzili 4 bin 630 km olan SJ30i ile Türk imalatçılar hem bir iş jetinin parçalarını üretecek, hem de buradan farklı pazarlara girerek önemli bir adım atabilecekler.

Gelişmeleri, BMH Havacılık’ın CEO’su Büşra Nur Işıner ile Yönetim Kurulu Başkanı Mitat Şahin anlattı:

 

UÇAKLAR 2024’TE TESLİM EDİLECEK

Şirketten yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde Ankara’da üretilecek uçakların teslimatına, 2024’ün ilk çeyreğinde başlanacak. Koltuk kapasitesi 6 ila 8 arasında değişen, 4 bin 630 km menzile sahip SJ30i’nin üretimine tekrar başlanmasıyla gelişmekte olan pazarlarla uyumlu jet, globalde satışa sunulacak. Son yıllarda savunma ve havacılık alanında tasarım ve üretim kapasitesini artıran ülkemiz ise bu sayede iş jeti alanında da sektörün dinamiklerini belirleyen oyuncu konumuna ulaşacak.

ANLAŞMA İKİ ÜLKE ARASINDA BİRDEN FAZLA İŞ ORTAKLIĞI DOĞURDU

Kendi sınıfındaki diğer jetlerden daha hızlı ve yüksekten uçma kapasitesine sahip SJ30i uçağının Türkiye’de üretilme kararı, anlaşma kapsamında birçok iş ortaklığını da beraberinde getiriyor. SJA Türkiye, uçağın üretim ve tasarımı konusunda üretimdeki proje ortağı, Ostim’in havacılık ve uzay kümelenmesi olan OSSA ile beraber çalışacak. SJA Türkiye, Ar-Ge hususunda da Ostim Teknik Üniversitesi ile iş birliği yapacak. Özel jetin motorlarının üretilmesi için ABD’de Williams Engines ile iş birliği yapılırken, Sybervision aviyonik takımının tedarikçisi de Honeywell olacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu