Uçuş Emniyeti

Önce Batman, ardından Kuzey Irak’tan acı haber

İki havacılık kazası arka arkaya Batman ve Kuzey Irak’ta meydana geldi. Ne yazık ki bu kazalarda biri emekli üç askerimi kaybettik. 

İlk kaza Batman’da meydana geldi. İki gün önce Batman- Gercüş ilçesi Ayrancı Tepesi’nden yelken kanat uçuşu yapan 41 yaşındaki Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Emin Çoban ile Emekli Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ali Özkan kalkıştan saniyeler içinde tepeye vurarak ağır yaralandı. Ne yazık ki iki havacımız aldıkları ağır darbe nedeniyle hayatlarını kaybetti.

41 yaşındaki Emin Çoban, Batman’daki 14’üncü İnsansız Uçak Sistemleri Üssü’nde görevliydi. 48 yaşındaki Ali Özkan ise uzun yıllar Hava Kuvvetleri’nde görev yaptıktan sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ne (TUSAŞ) girmiş, burada İHA sistemleri üzerine bakım ekibinde görev alıyordu.

Kaza görüntüleri

Kaza sırasında çekilen görüntüler ise neden bu kırımı yaşandığı konusunda ip uçları veriyor. Tepeden atlama öncesinde yelken kanat ile yeteri hıza ulaşamama, atlayışın hemen ardından sol kanadın stall olması ve süratsiz kalma nedeniyle hava aracına gerekli düzeltme kumandasının verilememesi kaza nedenleri arasında olabilir. Bu kaza ile ilgili neden veya nedenler tam olarak kaza kırım ekibinin yapacağı araştırma ile ortaya çıkacak.

Bu arada Emin Çoban’ın uzun süredir yelkenkanatla uçtuğu bilgisini de eklemek gerekiyor.

Sert inişten şehit haberi geldi

Dün gece ise Kuzey Irak’ta Pençe-Kilit Operasyon bölgesine iniş sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Sikorsky imalatı S-70 Black Hawk tipi genel maksat helikopteri teknik arıza nedeniyle sert iniş gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre kazada gece bulunamayan Piyade Uzman Çavuş Ümit Kesinti’nin naaşı sabah saatlerinde bölge yakınlarında bulundu. Uzman Çavuş’un şehit olduğu açıkladı. 8 kişilik personel ile havalanan helikopterdeki 7 kişinin ise sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu