FuarNecdet GürsoyYazarlar

Havacıların buluşması Oskosh rekor ve kazalarda bitti

ABD’nin Wisconsin Eyaletinde 24-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen EAA Oshkosh Airventure havacılık fuarı bu yılı da rekor ve iki ölümcül kaza ile kapılarını kapattı. Kazalarda 4 kişi hayatını kaybederken toplam katılımcı sayısı geçen yılı geçerek 677 bine ulaştı.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Deneysel Uçak Birliği (Experimental Aircraft Association/EAA) CEO’su ve Başkanı Jack Pelton, “Hafta boyunca ABD Hava Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı ve NASA’nın varlığından muhteşem uçak restorasyonlarına ve heyecan verici yeni uçuş teknolojisine kadar tüm uçuş dünyasını kapsayan çok şey oldu. Oshkosh yine havacılık dünyasını bir araya getiren yer oldu.” dedi.

10 binden fazla uçak

Toplam uçak: 10.000’den fazla uçak, Oshkosh’taki Wittman Bölgesel Havaalanına ve doğu-orta Wisconsin’deki diğer havaalanlarına ulaştı. Yalnızca Wittman’da, 20-30 Temmuz arasındaki 11 günlük dönemde 21 bin 883 uçak operasyonu gerçekleştirildi; bu, havalimanı açıkken saatte ortalama yaklaşık 148 kalkış/iniş anlamına geliyor.

3365 gösteri

Toplam gösteri uçağı sayısı: 3 bin 365 oldu. Bunlar, sırasıyla 1497 eski (vintage) uçak, 1067 ev yapımı (homebuilt) uçak, 380 askeri (warbird) uçak, 194 çok hafif hava aracı (ultralight), 134 deniz uçağı ve amfibik uçak, 52 akrobasi uçağı ve 41 döner kanatlı hava aracı (rotorcraft).

Kamp: Uçak park sahasında ve arabalı kamp alanında 13 binden fazla çadırda tahmini 40 bin ziyaretçiden oluşuyordu.

Gönüllüler: 250 bin saatten fazla katkıda bulunan 5 bin 500’den fazla gönüllü etkinlikte görev aldı.

Ticari katılımcılar: 848 (rekor sayıda)

Forumlar, Çalıştaylar ve Sunumlar: Hafta boyunca düzenlenen 1400’den fazla oturum.

Kazalarda 4 kişi hayatını kaybetti

Ne yazık ki organizasyonda iki büyük kaza oyldu. İlk kazada, Wisconsin yakınlarında Rotorway 162F tipi helikopterle ELA Eclipse 10 tipi Gyrocopter’in havad çarpışması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Bu kazanın yaşandığı gün Oshkosh yakınlarında T-6 Texan tipi gösteri uçağı festival alanından kalkışından sonra düştü. Uçakta bulunan iki kişi hayatını kaybetti.

#OSH23 etiketiyle paylaşım

Sosyal Medya, İnternet ve Mobil: Havacılık fuarı sırasında EAA’nın sosyal medya kanalları aracılığıyla 18,3 milyondan fazla kişiye ulaşıldı, 1,9 milyon etkileşimle; etkinlik sırasında 189 bin saatten fazla çevrimiçi EAA video klip izleme de gerçekleşti.

Uluslararası konuklar: 2023’te uluslararası ziyaretçiler, ABD dışından (rekor sayıda) 93 ülkeden 2 bin 372 katılımcının Uluslararası Ziyaretçi Çadırına kaydolmasıyla büyük bir geri dönüş yaptı. (Gerçek sayı aslında çok daha yüksek.)

Havacılık eğitim için toplanan para: EAA Havacılık Vakfı’nın havacılık eğitim programlarını desteklemeye yönelik yıllık etkinliği, binden fazla kişinin ilgisini çekti ve EAA’nın havacılığa katılımı artırma misyonuna odaklanacak olan 2 milyon dolardan fazla para topladı.

Medya: Altı kıtadan 863 medya temsilcisi alanda etkinliği takip etti.

Ekonomik etki: Oshkosh bölgesindeki beş ilçe (Winnebago, Outagamie, Fond du Lac, Calumet ve Brown) için 170 milyon dolar. 2017 Wisconsin Üniversitesi Oshkosh ekonomik etki çalışmasına dayalıdır.

22-28 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak olan EAA AirVenture Oshkosh 2024’ü neler bekliyor? Jack Pelton konuyla ilgili açıklama yaptı ve “EAA AirVenture 2024’ü Ağustos ayının hemen ardından planlamaya başlayacağız, ancak şimdiden Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin 100. yıl dönümü de dâhil olmak üzere bir dizi büyük etkinliğe bakıyoruz. EAA üyelerinden ve diğerlerinden 2024 planlamasının bir parçası olacak pek çok fikir de bize iletildi.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu